Woonwensen van allochtonen en autochtonen verschillen nauwelijks

Het zou eigenlijk geen verrassing mogen zijn: de allochtone middenklasse wil ook graag een mooi nieuw huis in een veilige wijk met groen in de omgeving. In een Vinex-wijk dus. Dat blijkt uit onderzoek van Movisie en de Erasmus Universteit in Rotterdam. En dat is niet omdat ze die Vinex-locaties zo aantrekkelijk vinden, maar omdat ze net als de gemiddelde Nederlander de stad minder geschikt achten voor opgroeiende kinderen. Gut, het zijn net mensen.

Er zijn natuurlijk wel verschillen, maar die zijn subtiel. Zo beschouwt de allochtone middenklasse – het gaat vooral om Turken en Surinamers – zijn mooie nieuwe huis als een manier om te laten zien dat hij succesvol is. Dat heeft de gemiddelde Nederlander ook wel, maar in mindere mate. Een allochtone Vinex-bewoner heeft ook minder zin in klussen dan zijn Nederlandse buurman, die ieder weekend wel met de klopboor en de schuurmachine in de weer is. Handig om te weten voor wie zich vaak ergert aan de geluidsoverlast van die kut-Marokkanen.

De stad wil de succesvolle middenklasse – allochtonen en autochtonen – graag houden. Logisch, die vormen zo'n beetje de motor van de samenleving. Laat die prachtwijken er maar komen zou ik zeggen. Want uiteindelijk is de stad natuurlijk wel boeiender dan een Vinex-locatie. Ook dáár is de allochtone middenklasse het mee eens.

Lees ook:Huizenkopers en verkopers maken zich niet al te druk om de toekomst
Lees ook:Nu verhuizen of in 2016?
Lees ook:Lezeressen van woonbladen big spenders
Lees ook:Gemiddelde huizenprijs in november gedaald
Lees ook:Haags woonwagenkamp moet wijken voor nieuwbouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>