Nieuw kabinet ontziet huurder en huiseigenaren

Weinig hervormingen, recht zo die gaat op de meeste gebieden. Dat is wat de analitici verwachten van Balkenende IV. Ze zijn er wel zo'n beetje uit, de onderhandelaars. En in de laatste fase begint er eindelijk wat nieuws naar buiten te komen. Het zal tijd worden.

Het 'nieuwe elan' waar Balkenende het aanvankelijk nog over had, is ver te zoeken, lees ik in het NRC. In het conceptregeerakkoord is geen ruimte voor grote hervormingen. Het enige punt waarop het beleid wezenlijk anders wordt is op het punt van milieu en duurzaamheid. Dat vind ik wel prettig. Voor het overige zijn er vooral puntjes uitgeruild. 'Ik geef jou je gewijzigde vreemdenlingenbeleid en maar dan mag ik wel werkende 65-plussers een bonus geven.'

De echte heikele punten, daar komt helemaal geen nieuw beleid voor. Dat betekent dus ook: geen wezenlijk veranderingen in het huurbeleid, en geen gesleutel aan de hypotheekrenteaftrek. Balkenende scoort op het in stand houden van de hypotheekrenteaftrek en Bos op het veel gematigder huurbeleid. Iedereen blij.

Iedereen, behalve Mark Rutte. Die had gehoopt dat hij nog iemand had kunnen betrappen op kiezersbedrog. Dat had het oppositie voeren een stuk eenvoudiger gemaakt. Nu moet hij zelf iets bedenken.

Maandag wordt het definitieve akkoord verwacht. Mocht er nog iets verrassends in staan over het woonbeleid, dan staat dat hier straks ook. Don't hold uour breath.

Lees ook:Hypotheekrenteaftrek: van breekpunt naar bespreekpunt
Lees ook:Nog één keertje dan: Rutte over de hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Fiscaal voordeel voor huizenbezitters is niet ‘typisch Nederlands’
Lees ook:In Engeland is de hypotheekrenteaftrek al lang afgeschaft
Lees ook:I’m a Poster Junky

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuw kabinet ontziet huurder en huiseigenaren

  1. Sarah de G.

    Dit aanstaande kabinet maakt gewoon GEEN plannen en presenteert dat als iets nieuws. Wat een laf zootje. Het is een groot compromis tussen partijen die eigenlijk niet met elkaar in een kabinet zouden moeten kunnen zitten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>