Pallet salontafel maken

pallettafelKrijg jij ook altijd zoveel inspiratie van al die woonmagazines en programma’s op de televisie? Gaan je handen jeuken en krijg je zin om te beginnen, maar heb je geen flauw idee hoe? Vind jij ook dat je interieur wel een verfrissing kan gebruiken, maar is je budget klein? Als een van deze vragen voor jou te beantwoorden is met ‘ja’ houd je dan goed vast, want wij hebben een mooie klus voor je. Maak namelijk je eigen verrijdbare salontafel met een tafelblad van plexiglas. Heel handig om rondslingerende tijdschriften, een vaas of je voeten op te leggen. Snel aan de slag!

Wat heb je allemaal nodig?

Je hebt niet veel benodigdheden nodig om deze klus te kunnen doen. Om te beginnen heb je een Europallet nodig of een ander pallet, het liefst een die wat kleiner is. Het is zo dat op een Europallet meestal statiegeld is, maar vaak krijg je wel een degelijker pallet in ruil hiervoor terug. Nu monteer je vier wielen onder de tafel zodat deze verrijdbaar wordt. Het ligt een beetje aan jezelf welke wielen jij het liefste gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld voor zwenkwielen kiezen, de tafel is met deze wielen heel makkelijk wendbaar, al is de kans dat hij zomaar wegrolt wel groter. Monteer de wielen met vier schroeven 4*25. In totaal heb je zestien schroeven en bijbehorend bit nodig. Natuurlijk is het ook handig om een schroefboormachine bij de hand te houden.

Het tafelblad is te maken uit plexiglas van zo’n vijf milimeter dik. Je kunt vaak kiezen uit gekleurd plexiglas, maar het is ook mooi om gewoon voor transparant te gaan. Een Europallet is meestal honderdtwintig bij tachtig centimeter groot. De plaat kun je met vier 4*40 schroeven monteren op de pallet. Vergeet ook niet twee stroken te plaatsen in de lepelsneuven. Deze zijn tachtig centimeter diep, de breedte hangt vooral af van de pallet die je hebt. Die moet je zelf even inmeten. Het is slim om de stroken vijf centimeter smaller te bestellen zodat je de werking van de materialen op kunt vangen. Zo voorkom je inklemming.

Handige tip: voor een kleurrijk effect kun je het tafelblad ook maken uit vierkanten. In dit geval bestel je vier platen. De maat van deze platen zijn dan veertig bij zestig centimeter. Je kunt met speciaal acrylaatlijm dit lijmen tot een vloeistofdichte plaat.
Als gereedschap heb je verder nog een rol tape, vijf millimeter HSS boortje en een verzinkboortje nodig. Vergeet ook geen handschoenen en een ruimte met ventilatie voor het lijmen.

De tafel bouwen

Nu je alle benodigdheden bij elkaar hebt verzameld is het eigenlijk niet meer zoveel werk. Het slimste is om te beginnen met het monteren van de wielen onder de tafel. Je moet er wel goed op letten dat de schroeven niet in de onderste planken komen. Op die plek ga je de stroken in de lepelsleuven leggen namelijk. Mocht dit toch per ongeluk het geval zijn neem dan schroeven die vijf millimeter korter zijn als de schroeven die je had.

Als alle wielen onder de tafel zitten kun je de tafel op de wielen zetten. Nu ga je het plexiglas op de tafel zetten. Dit doe je met vier schroeven. Doe die op de hoeken van de plaat, zo’n twee centimeter van de rand. Je kunt dit het meest net doen door de hoeken met een boorgat af te tekenen. Doe dit op een stukje schilderstape, zodat je geen lelijke sporen achterlaat.

Nu leg je de plaat op de pallet, als het goed is sluiten deze twee perfect op elkaar aan. Nu kun je gaan boren in het plexiglas. Boor voorzichtig zodat er een spaan wordt gevormd die mooi en aaneengesloten is. Nu kun je de bovenkanten van de gaten van de boor verzinken, zo komt de kop van de schroef mooi vlak. Je kunt nu de beschermende tape weghalen en de plaat monteren. Zorg dat je de schroeven niet te strak plaatst, anders bestaat er een risico dat de plaat gaat scheuren.

Als je het tafelblad uit vier panelen wil maken dan boor je in elke plaat een gat, op twee centimeter vanaf de randen. Dan verzink je de gaten die je hebt geboord. Dan leg je de plaat op de pallet zodat deze mooi is uitgelijnd met de beide randen. Daarna plaats je de andere drie platen op een manier zoals jij dat graag wil. Vervolgens kun je de platen aan elkaar vastschroeven. Let wel op dat je dit voorzichtig doet. Het is slim om de platen een nummertje te geven zodat ze er bij het demonteren er weer precies hetzelfde uitkomen. Draai de schroeven uit en verwijder de platen die erbij horen. Verwijder de tape en monteer de eerste plaat op de pallet.

Vervolgens trek je de handschoenen aan en breng je een lijmrand aan op de plaat. Wacht tot de lijm uitgedroogd is en plaats dan de tweede plaat. Meestal duurt het drogen zo’n twintig minuten. Vervolgens kun je ook de derde en vierde plaat plaatsen.

Het reinigen en onderhouden van plexiglas

Een tafel wordt vaak intensief gebruikt. Het is dan ook geen overbodige luxe om de tafel af en toe schoon te maken. Je moet er wel op letten dat je geen schurende doeken of schuurspons moet gebruiken voor het schoonmaken van een tafel van plexiglas. Het beste is om een microvezeldoekje te gebruiken en een mild schoonmaakmiddel.

Geen reacties // Reageer