Goede ventilatie voorkomt schimmel

22838Volgens statistieken van milieuorganisaties is in meer dan 10% van de woningen een bovenmatige hoeveelheid aan schimmels aanwezig. Schimmels zijn vervelende kostgangers die schade toebrengen aan onze gezondheid en spullen. Ze leven in de vorm van sporen in onze omgevingslucht en op constructieve materialen en gebruiksvoorwerpen. Op het moment dat wij ze gaan zien in de vorm van gekleurde vlekken zien we de bloeivorm en is dat een teken dat we onvoldoende of verkeerd ventileren. In de tijd dat onze huizen nog niet zo (over)geïsoleerd waren, vond via naden en kieren de ventilatie vanzelf plaats. Daar in de moderne kierdichte woningen dit niet meer het geval is, is een goed werkend ventilatiesysteem noodzakelijk.

Manieren van ventileren

Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat het huis voortdurend van verse lucht wordt voorzien. Het meest voor de hand liggend is om altijd, zowel voor als achter, een klepraampje en/of ventilatierooster open te hebben staan. Is het een keer druk in huis of tijdens het douchen, koken of klussen, is het raadzaam een extra raam open te zetten. Omdat dit, zeker met nat en koud weer, niet altijd afdoende is en een open raam ook niet bijdraagt aan het wooncomfort, beschikken de nieuwere huizen tegenwoordig over een mechanisch ventilatiesysteem. Mechanische ventilatie is onder te verdelen in twee systemen. Een dat alleen vervuilde lucht afzuigt, voor een optimale luchtcirculatie dien je dan toch nog ventilatieroosters open te hebben staan en het zogenaamde balansventilatiesysteem. Bij dit laatste systeem wordt de warmte van de af te voeren lucht gebruikt om de verse lucht op temperatuur te brengen.

Ventileer 24/7

Om schimmel in huis te voorkomen is het noodzakelijk dat je 24/7 ventileert. Een voortdurende luchtverversing in huis zorgt ervoor dat je altijd een optimaal leefklimaat hebt. Iets wat vaak vergeten wordt, is dat ook de luchtkanalen en de ventilatiebox in de loop van de tijd vervuilen. De lucht in onze woningen heeft een hoger percentage aan fijnstof dan buiten. Samen met de vet- en vochtdeeltjes die afgezogen worden vormt zich op den duur een laagje in het afzuigsysteem. Deze vervuiling heeft tot gevolg dat de motor het zwaarder krijgt en aan capaciteit inlevert. Luchtkanalen en ventilatieboxen laat je het best eens in de twee jaar nakijken en schoonmaken. Buizen gaan vanzelfsprekend tientallen jaren mee, maar een ventilatiebox is na tien, vijftien jaar wel aan vervanging toe. De huidige boxen zijn daarnaast veel stiller en verbruiken aanmerkelijk minder energie.

Geen reacties // Reageer