Besparen met rolluiken

rolluiken1In menig huishouden gaat er nog veel energie verloren. Volgens energiemaatschappij E.ON gaat ruim 37% van de warmte verloren via ramen en deuren. Rolluiken zijn een goede oplossing om dit verlies te beperken én jaarlijks te besparen op je energierekening.

Isolerende functie

Rolluiken bieden je veel verschillende voordelen. Zo kun je profiteren van de isolerende werking van rolluiken. Het rolluik wordt voor een raam geplaatst, tussen het raam en rolluik vormt zich stilstaande lucht. Door de vorming van stilstaande lucht wordt het warmteverlies zeer beperkt. Met als gevolg een lagere energierekening.

Elektrisch vs. handmatig

Rolluiken zijn verkrijgbaar met verschillende soorten bediening. Handmatig te bedienen rolluiken bieden de standaard voordelen van een rolluik. Ze verduisteren, isoleren en verhogen de inbraakveiligheid van je woning. Bij elektrische rolluiken kun je door de extra opties deze standaard voordelen vergroten. Hieronder bespreken we extra opties die het gebruik efficiënter maken.

Profiteer van de zon

Er is een mogelijkheid om te kiezen voor zonnesensoren. Deze sensoren bedienen het rolluik op basis van de gemeten lichtintensiteit. Als er een hoge lichtintensiteit wordt gemeten, sluiten de rolluiken automatisch. Daardoor heb je in de zomer een koele woning, en hoeft de airco niet aan. In de winter wanneer de zon schijnt openen de rolluiken en profiteer je van de warmte van de zonnestralen. Als de temperatuur afneemt, sluiten de rolluiken om de warmte in huis te houden.

rolluiken2

Tijdschakelaar

In de avonden neemt de temperatuur af, hierdoor gaat er in huis warmte verloren. Een tijdschakelaar verhoogt het gebruiksgemak en de efficiëntie van een rolluik. Op de ingestelde tijden zal het rolluik openen of sluiten. Door een efficiënter gebruik van het rolluik verliest je woning minder warmte, en zo bespaar jij weer op je energierekening.

Automatiseren van je huis

Wellicht ben je al bekend met domotica. Domotica is het automatiseren van je woning. Alle aangesloten producten kun je overal vandaan vanaf je smartphone of tablet bedienen. Hierdoor gebruik je al deze producten super makkelijk en efficiënt. Zo is het ook mogelijk om scenario’s in te stellen die volledig aan je situatie zijn aangepast.

Investering in de toekomst

De prijs van een rolluik is gemiddeld € 170. De prijs voor een elektrisch rolluik is net wat hoger, ongeveer € 250. Zie de aankoop zien als een investering. Allereerst verhoogt het de waarde van je woning én het zorgt ervoor dat je bespaart op je energierekening. Zo verdien je op de lange termijn je investering terug. Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Toebehoren Gemiddelde prijs
Zonnesensoren € 185
Tijdschakelaar € 50
Domotica (voor rolluiken) € 500

Wil je besparen op de aankoop van rolluiken? Op het internet zijn diverse mogelijkheden om rolluikenleveranciers te vergelijken op prijs en service.

Geen reacties // Reageer