Almere krijgt een echte vedische wijk: de Vredeswijk

Er schijnt wel animo voor te zijn, voor de vedische wijk die de stichting Vredeswijk Almere en Ymere in Almere uit de grond willen stampen. Tot dusver toonden al 125 gezinnen interesse in de plannen. Het woonproject is geïnspireerd op de leer van Maharishi Mahesh Yogi. Vedische bouwkunst.
Ach ja, waarom ook niet?

Het moet een wijk worden met 50 tot 250 huur- en koopwoningen met de juiste verhoudingen, de juiste indeling en de juiste oriëntatie op de zon. Want dat is allemaal van invloed op je algehele welzijn, volgens de vedische bouwprincipes. De voordeur komt bijvoorbeeld op het oosten, want ochtendlicht heeft een heel andere invloed dan avondlicht. Of zo. Ik weet niet of ik het helemaal  begrepen heb.

Ik wil het ook niet beter begrijpen dan dit, want ik heb niet zo veel met dit soort ideeen. Die Feng Shui-trend is ook volkomen langs mij heen gegaan. Een huis moet je passen alsof het je lievelingstrui is, helemaal mee eens. Maar dat is niet afhankelijk van waar de voordeur zich bevindt of waar de energiebanen lopen of zo. Onzin vind ik het.

Toch is het zeker wel een sympathiek initiatief, deze vedische Vredeswijk. Want het is volledig gericht op vrede en welzijn voor iedereen. Het wordt geen besloten gemeenschap waar alleen ingewijden welkom zijn. Naast de vedische huizen komt er ook een vedische school en een vegetarisch restaurant. En er wordt een gezondheidscentrum gebouwd, met de geweldige naam: 'Het Vredespaleis'. Daar kun je je laten masseren, en reinigingskuren en meditatiecursussen volgen. Allemaal geheel volgens de bewustzijnsleer van Maharishi Mahesh Yogi, uiteraard.

Als ik de Yogi was geweest, had ik gezegd: alles goed en wel, maar niet in Almere. Maar wie ben ik? Een welwillende scepticus, op z'n best.

Lees ook:Almere: 1400 kavels voor particulieren
Lees ook:Een soort Ruigoord in de Flevopolder
Lees ook:Droomhuis in Almere
Lees ook:Almere gaat gas geven met woningbouw
Lees ook:Gemeentelijke woonvisie. Het klinkt zo mooi, maar waar gaat het over?

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Almere krijgt een echte vedische wijk: de Vredeswijk

  1. herman

    Ik wordt niet goed!

      /   Reply  / 
  2. Myriam

    Hoezo dat? Omdat er mensen met idealen een mooie wijk willen bouwen? Lekker negatief…

      /   Reply  / 
  3. Janneke Segaar

    Het lijkt mij een leuk initiatief. Variatie in de architectuur hebben we nodig in dit land. Gisteren was ik in een huis in Utrecht dat gebouwd is volgens de vedische bouwkunst. Ja, van dezelfde Maharishi. Mooi, ruim, hoog, uitzicht naar alle kanten. Zo zou ik wel willen wonen.
    Foto’s van de bouw in Utrecht vind je via http://www.fortuinlijkwonen.nl en dan naar Nieuws en dan naar Eerste particuliere woning. Er is ook een website van http://www.vredeswijkalmere.nl

      /   Reply  / 
  4. Teresa van Hensbergen

    Ik vind de Sthapatya Vedische huizen tot nog toe de mooiste die ik ooit gezien heb. Huizen bouwen met de juiste orientatie op de zon, dat vind ik eigenlijk heel logisch.
    We wonen nu eenmaal in een klimaat dat je een dak boven je hoofd nodig hebt. We geen nomaden zijn, dan zou je je tent kunnen opzetten richting Oosten. Sthapatya Vedische huizen zijn niet nieuw, het is alleen in de vergetelheid geraakt. Maharishi Mahesh Yogi heeft Vedisch bouwen nieuw leven ingeblazen.

      /   Reply  / 
  5. herman

    Ja, ja… gewoon een leuk huis met grote ramen op het zuiden, dus?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>