Waarborgfonds biedt mee op louche huizenveilingen

Het waarborgfonds achter de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat voortaan ook bieden op gedwongen huizenveiligen die niet helemaal kosjer lijken. Want er wordt soms flink gefraudeerd. En een strop van 10 miljoen euro, zoals in 2006, kan het fonds natuurlijk niet te vaak hebben.


Het komt natuurlijk wel eens voor dat een huiseigenaar niet meer aan zijn hypotheekverplichtingen kan voldoen. In dat geval wordt het huis verkocht op een executieveiling. Uit de opbrengst krijgt de bank de volledige restschuld. Vaak is die opbrengst niet voldoende, maar dan is er de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Die legt het verschil bij; tenminste, als de financiering van het pand onder NHG valt.

In 2006 werd er 800 keer een beroep gedaan op het fonds. In een aantal gevallen lijkt er sprake van georganiseerde fraude. Het NHG-systeem is op een heel slinkse manier te misbruiken. Stel…

Een huisjesmelker koopt voor een habbekrats een pandje bij een kleinschalige, lokale executieveiling. Omdat hij ook afspraken heeft met andere bevriende huisjesmelkers, biedt er zelden iemand mee. Het pand levert te weinig op, maar het waarborgfonds springt bij, dus de bank is tevreden.

Via een duistere tussenpersoon met een vals paspoort en vervalste loonstrookjes gaat het pand naar wéér een andere bevriende huisjesmelker. Die verhuurt het bijvoorbeeld voor veel geld aan illegalen. En als na een paar jaar de aflossingen niet meer betaald worden, komt er weer een executieveiling. En dan kan het hele spelletje weer opnieuw beginnen.

Dit lucratieve handeltje is vooral in arme achterbuurten van Rotterdam en Den Haag populair. En het kost het waarborgfonds bakken met geld. Door zelf mee te bieden hoopt het waarborgfonds daar iets aan te doen. Of de verkoopprijs op de veiling wordt daardoor hoger, of het fonds wordt zelf eigenaar van het pand.

Het fonds heeft de zegen en medewerking van de gemeente van beide steden. Ja natuurlijk. Die zijn de huisjemelkers ook liever kwijt dan rijk. Frauderen is natuurijk foute boel, maar frauderen ten koste van mensen die het al niet breed hebben, is ontzettend foute boel. Om bloedlink van te worden.

 

Lees ook:Blije gezichten in Gouda vanwege hogere OZB
Lees ook:Wat zou jij doen… met zoveel geld?
Lees ook:Het vóórdeel van een hogere WOZ-waardering
Lees ook:Leolux inruilactie van start
Lees ook:Meer NHG Garanties leveren behoorlijk wat op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>