Geluiddempende maatregelen om je woongenot (en dat van een ander) te vergroten

Wie kent het niet; een vervelende galm in je woning als je praat of televisie kijkt. En wat dacht je van het horen van iedere voetstap in huis of je kinderen die hun muziek op de kamer nét een tandje te hard zetten? Allemaal praktische voorbeelden van zaken die tot irritaties kunnen leiden, met zelfs slaande burenruzies als gevolg! In dit artikel geven we enkele tips om dit probleem aan te pakken en te verminderen.

In feite heb je in een kamer te maken met 4 elementen; de muren en ramen, vloeren,  meubelen en het plafond. 3 elementen daarvan kun je effectief inzetten om geluidsoverlast te beperken.

Muren en ramen

Een muur kan stijlvol en passend bij de ruimte gedecoreerd worden met een schilderij of zogenaamd muurkleed. Dit zorgt vanzelfsprekend niet alleen voor een mooie eyecatcher, maar is ook erg effectief in het “absorberen” van geluid. Het voorkomt galm in de ruimte. Een voorbeeld van een muurkleed zie je hier.

Dan hebben onze huizen en appartementen natuurlijk ook nog ramen, een beetje licht en frisse lucht binnen is immers wel wenselijk. Een stukje privacy is daarbij ook iets waar veel mensen toch behoefte aan hebben. Gordijnen en raamdecoratie dus. Overgordijnen in combinatie met bijvoorbeeld plissé-, vouwgordijnen of shutters zijn daarvoor een geschikte combinatie. Hiermee kun je zelf de gewenste sfeer en lichtinval in de ruimte regelen. Daarbij helpt het ook weer om geluid in de ruimte te dempen.

Vloeren

Burenruzies ontstaan vaak door klachten over het idee van stampen en het lopen met hakken over laminaatvloeren of trappen. Vaak komt dit door het gebruik van goedkope of verkeerde ondervloeren voor het laminaat. Laat je dus goed informeren over de beste ondervloer voor jouw gewenste vloer en kies niet persé voor de goedkoopste optie. Goedkoop kan ook hier duurkoop zijn!

Wil je de looks van een houten of laminaatvloer, maar ook een goede geluidsdemping en een warm gevoel als je erop loopt? Kijk dan eens naar een vloer van PVC. Deze vloeren zijn erg duurzaam en net zo gemakkelijk te leggen als laminaat. Ook kurken of vinyl vloeren zijn goede opties qua geluiddempende eigenschappen.

Tapijt of een vloerkleed zijn eventueel ook goede keuzes en voelen natuurlijk altijd warm en zacht aan om op te lopen. Je moet hier alleen opletten dat het wat vlekgevoeliger is dan de hiervoor genoemde vloertypes.

Meubelen

Een ruimte kan aangekleed worden met een kast of wandrek. Ook hier geldt hetzelfde; niet alleen creëer je hiermee extra mogelijkheden om zaken (al dan niet zichtbaar) op te bergen, maar tegelijkertijd ook elementen die geluid anders door een ruimte laten bewegen en daarmee geluidsoverlast te beperken.

Tot slot helpen een bankstel, poef, tafels, fauteuils en grote planten mee om akoestiek van een ruimte een sterke verbetering te geven.

Welke tips hebben jullie nog om geluidsoverlast in een ruimte te verminderen?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Geluiddempende maatregelen om je woongenot (en dat van een ander) te vergroten

  1. Design Beton Nederland

    Slim om hierover na te denken want laat overlast je woongenot niet in de weg staan! Groet Ton – DBN

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>