Het vóórdeel van een hogere WOZ-waardering

Jazeker, een hogere WOZ-waardering kan ook een voordeel hebben. Wie een tophypotheek heeft, kan dan namelijk in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Als de waarde van zijn woning maar hoog genoeg is. En met een WOZ-waardering van de gemeente kan je dat vaak bewijzen. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Een bank die jou een tophypotheek verstrekt, loopt een groter risico dat hij zijn geld niet terugziet. De kans dat je niet aan je verplichtingen kan voldoen is dan immers groter. Om dat extra risico te dekken vraagt de bank vaak een bepaald percentage aan renteopslag. Naar mate je huis in waarde toeneemt, wordt het risico minder groot. En dus verdwijnt geleidelijk ook de reden om renteopslag te vragen.

Bijna alle hypotheekaanbieders – alleen Argenta niet, gierige Belgen bestaan ook – zijn bereid de renteopslag te schrappen als de waarde van je woning voldoende is gestegen.

De WOZ-waarde – die je als het goed is inmiddels hebt ontvangen – geldt voor zo'n 75% van de geldverstrekkers als voldoende bewijs dat de waarde gestegen is. Dan hoef je dus geen taxateur meer langs te laten komen.

Op zich vind ik het wel logisch, hoor. Als de waarde van je huis per peildatum (1 januari 2005) voldoende actueel is om nú een belastingaanslag op te baseren. Dan moet die ook voldoende actueel zijn om nú de hypotheekrente omlaag te krijgen. Het (bruto) rentevoordeel kan oplopen tot 0,4%: een paar honderd euro per jaar. Dat is geen fortuin, natuurlijk, maar toch lekker.

Hier is een overzichtje van de voorwaarden die geldverstrekkers hanteren als ze gaan bepalen of je voor zo'n ‘rentekorting' in aanmerking komt.

Lees ook:Een BKR-notering en toch een hypotheek?
Lees ook:Hoe gewilder het huis, hoe hoger de WOZ en ozb. Natuurlijk!
Lees ook:Klimaathypotheek verdient navolging
Lees ook:Amerikaanse piramidespel op de huizenmarkt lijkt afgelopen
Lees ook:Meer NHG Garanties leveren behoorlijk wat op

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Het vóórdeel van een hogere WOZ-waardering

  1. robbert

    Een rentevoordeel van 0,4% is geen fortuin, maar wel aanzienlijk hoger dan de gemiddelde ozb die je betaalt (iets meer dan 0,1%). Leve de WOZ.

      /   Reply  / 
  2. test

    test

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>