Blije gezichten in Gouda vanwege hogere OZB

Echt waar, de gemeente Gouda durft dat hardop te zeggen, en hiernaast staan de verantwoordelijke blije gezichten dan ook op de foto. Het persbericht meldt: 

De gemeente Gouda verhoogt in 2009 de onroerendezaakbelasting (OZB) met 5%. Niet om de gemeentekas te spekken, maar om ondernemers te steunen. Het extra geld stort de gemeente in zijn geheel in het OndernemersFonds Gouda.

De stichting OndernemersFonds Gouda beheert dit geld wat alleen door ondernemersverenigingen kan worden gebruikt. Ondernemers hoeven door het initiatief niet meer zelf geld in te zamelen. Een ander voordeel is dat alle ondernemers daadwerkelijk meebetalen.

 
Profiteren
Het geld uit het fonds moet wel besteed worden aan doeleinden waar alle ondernemers van kunnen profiteren. Voorbeelden zijn kerstverlichting, de sinterklaasintocht, camerabeveiliging of parkmanagement op bedrijventerreinen.
 
Looptijd
De georganiseerde ondernemers in de gemeente Gouda zijn goed te spreken over het OndernemersFonds.
Het fonds loopt sowieso 3 jaar. Na het 2e jaar wordt besloten of het project daarna wordt voortgezet.1″
Ondernemers in Gouda worden dus gewoon genaaid waar ze bijstaan. De ondernemers die met het gemeentebestuur in bed liggen worden schaamteloos voorgetrokken. Gedwongen gelijkschakeling.

Lees ook:Extra OZB voor ondernemers blijft onbenut
Lees ook:Waarborgfonds biedt mee op louche huizenveilingen
Lees ook:Stijgende huizenprijzen, ook in België
Lees ook:Longlist Prix de Rome Architectuur 2014 bekend
Lees ook:Column: Aanpak probleemwijken verzandt

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Blije gezichten in Gouda vanwege hogere OZB

  1. Michel

    Het klopt niet helemaal wat je zegt.

    Ten eerste is dit besloten *op verzoek van georganiseerde ondernemers*. Kamer van Koophandel en Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda kwamen de gemeenteraad met klem verzoeken om hiermee in te stemmen. Ondernemers hebben hier dus echt zelf om gevraagd.

    Ten tweede wordt niemand voorgetrokken. Elke ondernemersvereniging kan zich aansluiten bij het fonds en naar rato geld eruit ontvangen. Het enige dat een ondernemer moet doen is zich aansluiten bij een ondernemersvereniging (of die oprichten). Je hoeft daarvoor dus met niemand het bed in.

    De reden dat ondernemers dit willen is logisch. Elk jaar zijn er weer problemen om feestverlichting of de intocht van Sinterklaas rond te krijgen. Alle ondernemers profiteren daarvan, maar slechts een deel spant zich ervoor in. Als gemeente zoek je dan naar manieren om de last eerlijker te verdelen. Je wilt immers een aantrekkelijk klimaat voor ondernemers in de stad, en niets is zo frustrerend als gratis profiteurs.

    Dus op speciaal voor ondernemers is er via deze constructie, net als in Leiden, een potje gemaakt. Iedereen blij. Behalve wellicht degenen die tot nu toe de extra klandizie gratis tot zich kregen – maar de goeden mogen niet onder de kwaden lijden.

      /   Reply  / 
  2. Martin van de Wardt-Olde Riekerink Auteur

    Sorry hoor, ik snap wel dat het goed bedoeld is. Maar het effect is het volgende: Elke ondernemer is verplicht om deze OZB te betalen, daartoe gedwongen door een democratische meerderheid die niet uit enkel ondernemers bestaat. De ” ondernemersvereniging” hoeft niet meer iedereen te vertegenwoordigen en hoeft alleen maar rekening te houden met de hand die haar voedt, de gemeente. Dat is een constructie waar ik uit principe tegen ben. Samenwerking moet van onderaf komen.

      /   Reply  / 
  3. Michel

    De samenwerking komt ook van onderaf – niemand wordt gedwongen om samen te werken. Alleen heb je dan ook geen zeggenschap over de besteding van het ondernemersfonds. Het is uiteraard wel de bedoeling dat ondernemers meer gaan samenwerken: dat levert namelijk meer op voor de stad. Dat ondernemers dat tot nu toe te weinig doen gaat ten koste van de stedelijke economie, en dus ten koste van het algemene belang.

    De band met de gemeente is verder heel simpel: wij sluizen de extra OZB-inkomsten door naar het fonds. Meer niet. De ondernemers mogen zelf bepalen waar het geld aan wordt uitgegeven. Ook daarvoor geldt: je hoeft niet mee te doen.

    Overigens was er in de gemeenteraad nauwelijks protest van ondernemers. Wel waren er 3 ondernemers die vóór het fonds pleitten (namens SOG, RHID en KvK). Kortom, de meeste ondernemers zullen hier niet zo mee zitten.

    Het gaat ook niet om schokkende bedragen. Voor een klein winkeltje gaat het om ongeveer een tientje per maand, omgerekend. Wat dat betreft kan ik me voorstellen dat er maar 1 ondernemer heeft geklaagd over het ondernemersfonds in de inspraak.

      /   Reply  / 
    1. Martin van de Wardt-Olde Riekerink Auteur

      Maar natuurlijk, Michel. Ondernemers klagen niet, ze ondernemen. En stichtingen en verenigingen en KVK die spreken maar een paar ondernemers, tijdens de gesubsidieerde netwerkborrel. En die vertegenwoordigen ze. En de rest? Die denkt: klotegraaiers en gaat nog iets harder werken.

        /   Reply  / 
  4. Wewseispillit

    Fantastic – very stunning issue. I will blog about it too!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>