Huizenbezitters betalen 3 procent meer ozb

AMERSFOORT – Huizenbezitters zijn volgend jaar gemiddeld iets meer dan 3 procent meer kwijt aan de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat meldde de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van een steekproef naar de woonlasten in 103 gemeenten.

De VEH vindt dat gemeenten te veel ruimte hebben gekregen om hun ozb-opbrengsten te verhogen en pleit voor een vastgesteld maximum waarmee de ozb mag stijgen.
 
Ook aan rioolrechten zijn mensen volgend jaar gemiddeld meer kwijt, een kleine 5 procent. Alleen de afvalstoffenheffing daalt, namelijk met 1 procent.
 
Los van de werkelijkheid

Gemiddeld moeten gezinnen 1,7 procent meer betalen aan de totale gemeentelijke woonlasten en alleenstaanden 1,9 procent. In de afgelopen tien jaar is dat percentage weleens hoger geweest, oplopend tot een kleine 8 procent. Toch noemt de VEH de stijging ‘los van de werkelijkheid’, omdat de gemeenten de laatste paar jaar bij hun berekeningen geen rekening hebben gehouden met de economische neergang, aldus een woordvoerder.
 
Een aantal gemeenten wijkt flink af van het gemiddelde. De grootste ozb-stijging komt voor in de gemeente Koggenland in Noord-Holland. Daar gaan huiseigenaren 27,8 procent meer ozb betalen. In Bunschoten gaat de ozb met 25,8 procent omhoog, in Waalre met 15,8 procent en in Groningen met 9 procent. De grootste daling van de ozb is gemeten in Westvoorne (12,7 procent).

Bron: Volkskrant

Lees ook:De Telegraaf zuigt op duim over woonlasten
Lees ook:Huizen moeilijker te betalen
Lees ook:NVM ongerust over huizenprijzen Randstad
Lees ook:Gemeentelijke woonlasten 2009 gemiddeld 603 Euro
Lees ook:Woonverzekeringen verschillen tot wel 55% in premie!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>