Huizen moeilijker te betalen

De prijzen van huizen blijven maar stijgen. Dat is positief voor de mensen die willen verkopen. Maar als je wilt kopen is dat natuurlijk weer een nadeel. In een kwartaalbericht zegt de Rabobank dat het in combinatie met de oplopende rente ervoor zorgt dat mensen moeilijker een woning kunnen betalen. De bank verwacht dat een huis dit jaar gemiddeld 4,25 procent duurder wordt. Dat is een fors meer vergeleken met het vorige kwartaalbericht, toen de bank nog een prijsstijging van 3,5 procent voorspelde.

 

Voor volgend jaar wordt een stijging van 3,25 procent op de woningmarkt verwacht. De economen van de bank zijn ‘gematigd positief' over de ontwikkelingen.
De nieuwbouwproductie is vorig jaar met 8% toegenomen tot 72.381 woningen. Een dergelijk aantal werd al jaren niet meer gehaald en kwam voor het laatst voor in 2001. Opvallend is dat de productie van huurwoningen sneller stijgt dan die van koopwoningen, constateert de bank. Ondanks de toename blijft de nieuwbouwproductie laag. Zeker vanuit historisch perspectief. Het nieuwe kabinet wil de productie verder opvoeren. Door capaciteitsbeperkingen in de bouw is het de vraag of dit realistisch en haalbaar is, adlus de Rabobank.
De uitstaande hypotheekschuld is opgelopen van € 115 miljard in 1995 tot € 531 miljard eind 2006. Een forse toename, wat ook blijkt uit vergelijking met andere EU-landen. Dit komt onder andere door het fiscale beleid van de Nederlandse overheid.

Lees ook:FD citeert Heemskerk onjuist: huizenprijzen dalen niet
Lees ook:Rabo: Huizen worden betaalbaarder in 2009, of toch niet?
Lees ook:In 2006 te weinig huizen gebouwd
Lees ook:Huizen blijven duur
Lees ook:Vind maar eens een betaalbaar huis in 2007

1 Reacties // Reageer

One thought on “Huizen moeilijker te betalen

  1. Peet

    hmm.. dat is minders. hebben we net besloten om een huis te gaan kopen…. ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>