Hypotheekrenteaftrek speelt een rol bij coalitiebesprekingen

De ChristenUnie en PvdA willen de hypotheekrenteaftrek beperken. Als zij hun zin krijgen – ondanks dat er volgens het CDA niets beperkt zou mogen worden – zullen in eerste instantie de 40.000 huishoudens met het hoogste inkomen in dat voelen. Zij hebben dan gemiddeld 500 euro minder belastingvoordeel.

 

Als je PvdA stemt en een modaal inkomen hebt, zoals ik, denk je al snel: ach, die kunnen dat wel lijden. Maar het is toch wel wat complexer dan dat. Want dat rijke volk kan zich dan ook geen megaduur huis meer veroorloven. Dus dan zoeken zij hun heil een prijsklasse lager. En zo voort, alsof het Domino Day is, tot er uiteindelijk voor de laagste inkomens niet veel meer overblijft.

Waarschijnlijk is ook dat veel te simpel geredeneerd, maar wat ik wil zeggen: de onderlinge samenhang op de huizenmarkt is even verfijnd als mysterieus. Een maatregel die de ene inkomensgroep treft, treft ook de andere. ‘Zij' hebben niet meer of minder te lijden dan ‘wij'. De woningmarkt in zijn geheel, daar gaat het om.

En dan vind ik de plannen van PvdA en ChristenUnie best te verteren. Niet al te ingrijpend, gewoon een voorzichtig stapje op weg naar volledige afschaffing. Starters met een lekker vet inkomen moeten een klein muizenstapje terug doen. En uiteindelijk betaalt iedereen daar aan mee. Soit.

Lees ook:Huurders krijgen meer rechten bij sloop
Lees ook:Liedjes van verlangen over de woningmarkt
Lees ook:Nog één keertje dan: Rutte over de hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek: van breekpunt naar bespreekpunt
Lees ook:Achterstandswijken zijn niet beter af met meer hoger opgeleiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>