Achterstandswijken zijn niet beter af met meer hoger opgeleiden

Het leek zo'n mooie oplossing: mensen met meer een betere opleiding en meer inkomen zouden in achterstandswijken gaen wonen. En dan zou alles goed komen. Maar nou blijkt dat het helemaal niet gezegd is dat dat helpt.
Dat blijkt uit een onderzoek – gebaseerd op zo'n driehonderd gesprekken met inwoners van Utrechts Kanaleneiland – dat de Universiteit Utrecht deze week naar buiten bracht.

Hoger opgeleiden hebben bijvoorbeeld minder vertrouwen in hun buurt dan lager opgeleiden. Ze hebben er ook minder vrienden en familie wonen. En ze hebben vaak minder allochtonen in hun kennissenkring. Kortom, ze zijn minder betrokken bij hun buurt.

Diversiteit onder de bewoners van een wijk, iets waar eigenlijk alle grote steden naar streven, heeft dus niet de heilzame werking die iedereen dacht dat het had. Zo eenvoudig is het kennelijk niet. Wat dan weer niet wil zeggen dat we er maar mee moeten ophouden. Want het tegenovergestelde, getto-vorming, is wel degelijk slecht voor een wijk. Dat is inmiddels ook wel bewezen, in de praktijk.

Lees ook:Rellen Slotervaart schrikken huizenkopers niet af
Lees ook:Geknabbel aan marktaandeel makelaar
Lees ook:Te weinig mensen laten zelf een huis bouwen
Lees ook:Gemeente Dordrecht blijft worstelen met paalrotaffaire
Lees ook:SCP: Verwacht geen wonderen van wijkaanpak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>