Column: Hoe pak je onwillige kinderen (woningcorporaties) aan?

De strijd tussen het kabinet en de woningcorporaties over het storten van een paar miljard euro in een fonds voor probleemwijken is een regelrechte soap aan het worden. De situatie is een beetje te vergelijken met ouders die hun onwillige kinderen dreigen. Maar wat moet je met pubers die hardnekkig blijven weigeren om mee te helpen in het huishouden?Mama (minister Ella Vogelaar) komt er niet uit met de corporaties. Die willen hun geld niet in een bodemloze put storten. Papa (Wouter Bos) staat aanvankelijk achter de keukendeur te luisteren. Ineens stapt hij binnen. Hij zal het kind wel even met harde hand tot rede dwingen. Wie niet wil luisteren krijgt heel erge straf: dan haalt papa het geld van de kinderspaarrekening.
Dat werkt natuurlijk allemaal niet. En zoals het in een modern gezin tegenwoordig toegaat, roep je dan externe hulp in. The Nanny (Jan-Peter Balkenende) probeert de partijen bij de les te houden. Via een oortje fluistert hij Ella goede adviezen in. Wouter moet zich voorlopig nergens mee bemoeien. Tot zover het boze sprookje.
Ella praat deze week weer verder met, jawel, de woningcorporaties. Die zouden zelfs een plannetje hebben om uit de problemen te komen. Ze willen hun dikgevulde portemonee wel trekken om overheidsgebouwen als ziekenhuizen, verzorgingshuizen en scholen over te nemen. Op die manier komt het kabinet aan het geld, en krijgen de corporaties daar iets voor terug. Het lijkt wel een spelletje Monopoly! IJverige ambtenaren zijn met hun rekenmachientjes druk in de weer om te kijken of dat wat oplevert.
Natuurlijk bemoeien allerlei buitenstaanders zich ook met de kwestie. Voorzitter Elco Brinkman van brancheorganisatie Bouwend Nederland kiest openlijk partij voor de corporaties. Voor de radio zei hij zaterdag te vrezen voor de woningbouwproductie door al dit gesteggel. Maar of zijn motieven zuiver zijn, valt te betwijfelen. Een paar dagen geleden begon deze bouwclub al te klagen dat de winsten in de sector onder druk staan.
Ik voorspel dat de problemen met de 'aandachtswijken' de komende vijf jaar niet worden aangepakt. Want als het geld er over zeg anderhalf jaar is – dat lijkt me een positieve inschatting – moet het vervolgens worden besteed. En wie bepaalt nu waaraan en hoeveel? Een oneindig getouwtrek licht in het verschiet.
Op het ministerie van Vrom zit trouwens een stoorzender die daarbij vast nog een rol gaat spelen, want duo-minister Jacqueline Cramer heeft behalve Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ook Volkshuisvesting in haar portefeuille. Tot dusver heeft ze het ene dwaze plan na het andere gelanceerd. Het begon al met een (afgeblazen) verbod op de gloeilamp, en meest recent is een dreiging aan het adres van fanfares en harmonieverenigingen. Die maken namelijk veel te veel lawaai als ze repeteren. Ik mag hopen dat de politiek ook dit hersenspinsel, ongetwijfeld ontstaan door het te lange zomerreces, direct naar de prullenbak verwijst. Dat wordt straks nog lachen dus met die probleemwijken! Of kan ik maar beter zeggen 'huilen'?

Lees ook:Column: Aanpak probleemwijken verzandt
Lees ook:Vreemde stap kabinet verbijstert corporaties
Lees ook:Woningcorporaties van De Vernieuwde Stad verdubbelen de inzet
Lees ook:Woningcorporaties langs de meetlat van het CFV
Lees ook:Fusiegolf woningcorporaties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>