SCP: Verwacht geen wonderen van wijkaanpak

En nu maar hopen dat minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) het nieuwste rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat ze kreeg ook goed leest. Het kabinet heeft ambitieuze plannen met veertig probleemwijken, maar SCP-onderzoekers stellen dat er geen wonderen verwacht mogen worden. Herstructurering heeft beperkte positieve effecten op de leefbaarheid en veiligheid, die worden vooral bepaald door de kenmerken van bewoners, zoals leeftijd, inkomen en etniciteit.

Er is door SCP-onderzoekers dr. K. Wittebrood en drs. T. van Dijk onderzoek gedaan naar de effecten van herstructurering op de leefbaarheid en veiligheid in woonbuurten in 30 grote steden. Uitgangspunt waren alle buurten waarin in de periode 1998-2003 een substantiële fysieke ingreep heeft plaatsgevonden. Vervolgens zijn voor deze buurten zowel vóór (1995-1997) als ná de beleidsinterventie (2005-2006) de leefbaarheid en veiligheid in beeld gebracht. Deze uitkomsten zijn vergeleken met gelijksoortige buurten waar de interventie niet heeft plaatsgevonden.
Herstructurering – sloop en nieuwbouw van woningen – levert een beperkte positieve bijdrage aan een meer leefbare en veilige buurt. Zo laat het onderzoek zien dat de criminaliteit en de verloedering zijn verminderd door de fysieke ingreep. Een eventuele toename in veiligheidsgevoelens en sociale cohesie is evenwel niet zonder meer toe te schrijven aan de herstructurering zelf, maar eerder het resultaat van de mogelijke (positieve) sociale gevolgen van de herstructurering. Wanneer de ingreep expliciet is gericht op het vervangen van sociale huurwoningen door koopwoningen, neemt bijvoorbeeld het aandeel huishoudens met een laag inkomen af. Verder blijkt dat door herstructurering het aandeel niet-westerse allochtonen in de  wijk vermindert.
De leefbaarheid en veiligheid varieert sterk tussen buurten. Deze verschillen kunnen grotendeels worden teruggevoerd op verschillen tussen bewoners.  Leeftijd, geslacht, etniciteit en huishoudinkomen zijn daarbij belangrijke factoren. Of bewoners te maken hebben met criminaliteit en zich al dan niet onveilig voelen, wordt voor bijna 15% bepaald door de fysieke en sociale kenmerken van de buurt zelf. Het onderzoek leert dat de verwachtingen over sociale processen die door herstructurering in gang zouden worden gezet, enigszins moeten worden gematigd. Waar herstructurering effectief is, komt dit vooral doordat de samenstelling van de bewonersgroep in de buurt verandert.

Wie het allemaal precies wil weten, kan het (legaal) downloaden.

Lees ook:Sociale huurwoningen moeten verkocht worden
Lees ook:Kinderen praten mee over inrichting speelvelden
Lees ook:Piet Hein Eek ontwerpt ontmoetingsplek voor bewoners
Lees ook:Meer nieuwbouw in Osdorp
Lees ook:250 inzendingen voor ‘Beste Gebouw van het Jaar 2014′!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>