Wat maakt een wijk meer waard?

Dat was de vraag die ik me stelde voordat ik uitkwam bij een rapport van ABF Cultuur, een onderzoeksbureau dat in Delft heeft uitgezocht wat je in een wijk moet doen om meer waarde te creeren. En met waarde wordt dan ook echt geld bedoeld, waardestijging per woning dus. Daarmee zou het voor een woningbouwcorporatie, maar ook voor een huizenbezitter, dus interessant worden om erin te investeren. Het rapport daarover:

Centraal bij deze analyse staat het effect van de diverse mogelijke investeringen op de vastgoedwaarde. Dat is namelijk een waardevolle graadmeter. Enerzijds omdat het een goede indicator is voor de gezondheid en gewildheid van een wijk. Anderzijds omdat de vastgoedwaarde de investeringsruimte van investeerders bepaalt. Als maatschappelijke investeringen zich voor een deel blijken terug te verdienen via het vastgoed, dan kan dit een belangrijke motor zijn voor corporaties en andere vastgoed eigenaars om maatschappelijk te investeren. Door het effect van maatschappelijke investeringen op de vastgoedwaarde zichtbaar te maken kunnen investeringsmogelijkheden tegen elkaar worden afgewogen en het rendement worden geoptimaliseerd. Om het rendement van helder te krijgen is het van groot belang om te kijken naar de totale waardecreatie in een wijk. Private partijen profiteren van investeringen van publieke partijen, en omgekeerd. Door inzichtelijk te maken wat de gemeenschappelijke waardecreatie is van herstructurering, wordt onderhandelingsruimte gecreëerd om meer partijen mee te krijgen om (financieel of niet-financieel) bij te dragen.

En de conclusie:

Concluderend kan gezegd worden dat er geen universele relatie tussen investeringen in een wijk en de woningwaarde.. Zowel de engere context (de wijk) als de ruimere context (stad en regio) spelen hierbij een rol. Voor een goede schatting van de effect moet dus steeds met wisselende contexten rekening worden gehouden.

Helemaal waardeloos dus, dat onderzoek? Nee, dat niet. Het blijkt dat een aantal dingen nog onderzocht moeten worden, en dat culturele werkgelegenheid en voorzieningen een relevant positief effect hebben op de waarde van vastgoed in de wijk. Dat lijkt me een goeie: een van de redenen waarom wonen in een centrum nog steeds populair is. Mijn gok: een buurt met veel voorzieningen, geen overlast, een mooi huis met groene buitenruimte, veel werk op geringe afstand. Dat lijkt me allemaal waardeverhogend. Meer info bij Stipo: Delen van kennis en inzichten door actieve toepassing in de praktijk

Lees ook:Sociale huurwoningen moeten verkocht worden
Lees ook:Klimaathypotheek geeft korting op milieuvriendelijke leningen
Lees ook:WOZ: ligging is een waardebepalend element
Lees ook:Iedereen een vrijstaand huis!
Lees ook:Blok wil commerciële activiteiten woningcorporaties aan banden leggen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>