Op het platteland wordt te weinig gebouwd voor jongeren

Als je wilt dat de jongeren niet met z'n allen van het platteland wegtrekken naar de grote stad, moet je het hen in de dorpen niet al te moeilijk maken, natuurlijk. Het schijnt soms wel negen jaar te duren voor ze in aanmerking komen voor een betaalbare huur- of koopwoning. Dat is niet erg uitnodigend.

De dorpen hebben de jongeren nodig, voor de continuiteit en om hun gemeenschap gevarieerd en leefbaar te houden. Gelderland weet dat en grijpt in. In de komende drie jaar wordt 20 miljoen euro vrijgemaakt voor goedkope woningbouw in de Vallei, Rivierenland, de Veluwe en de Achterhoek. De provincie verwacht met flink doorpakken aan de aanbodkant meer op te lossen dan met het uitdelen van startersleningen. Dat laatste zou de prijzen alleen maar opdrijven.  

De komende jaren moeten er veel meer huurhuizen van maximaal 600 euro en koophuizen tot 160 duizend euro komen.

De vergt wel wat flexibiliteit van de gemeenten. Die moeten hun plannen omgooien en 30% meer gaan bouwen. Maar dat het werkt, blijkt volgens de provincie uit een bouwproject in Groesbeek. Daar zag een snuggere projectontwikkelaar dat zijn markt veranderd was. Hij schrapte zijn plannen voor een handjevol kapitale villa's en bouwde er 96 goedkope huur- en koopwoningen (en 16 wat duurdere). Alles was binnen een week verkocht.

Dus. Het kost misschien wat denkwerk en extra moeite. Maar het kan allemaal heus wel.

Lees ook:De Randstad zou een status aparte moeten krijgen
Lees ook:Woningcorporaties van De Vernieuwde Stad verdubbelen de inzet
Lees ook:Startproblemen op de woningmarkt? Bouw je eigen villa!
Lees ook:Natuurlijk, de ozb-tarieven gaan weer omhoog
Lees ook:Amsterdamse en Utrechtse studenten betalen zich blauw aan huur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>