Het programma van Eberhard van der Laan

'Natúúrlijk heeft de PvdA daar een rol in gespeeld! Het wàs ook nodig om de overheidsuitgaven beter in de hand te houden! Maar in de volkshuisvesting is veel te grof gesnoeid!' De PvdA in Amsterdam probeert het 'drama' echter te beperken. 'We leggen zoveel mogelijk eigen geld toe op de sociale woningbouw'

Dat zijn uitspraken van onze nieuwe minster van Wonen, Wijken en Integratie, Eberhard van der Laan. Een sociaaldemocraat in hart en nieren, met de luxe van een eigen advocatenkantoor. Maar welk programma gaat hij eigenlijk namens de PvdA verdedigen?

Het verkiezingsprogramma van 2006 zegt het volgende:

De komende jaren moeten 80.000 tot 100.000 nieuwe woningen per jaar worden gebouwd in alle prijsklassen.

 

De woningproductie wordt bevorderd door drastisch te schrappen in regels.

 

De woningbouwproductie moet worden bevorderd door een forse uitbreiding van het aantal bouwlocaties. Het is niet aan het Rijk om deze aan te wijzen, maar aan de gemeenten om in te spelen op de lokale behoeften. Wel geeft het Rijk nadrukkelijk aan waar niet mag worden gebouwd (binnen de Ecologische Hoofdstructuur en in nationale landschappen).

 

De kwaliteitseisen uit het Bouwbesluit moeten worden vereenvoudigd en vereenduidigd, zodat huizen goedkoper kunnen worden. Hierbij moeten de duurzaamheid en het wooncomfort gewaarborgd blijven.

Slopen en herstructureren volgen pas als het regionale woningtekort flink is gereduceerd. Woningen en complexen die technisch versleten zijn moeten natuurlijk wel vervangen worden. Een uitzondering vormen die wijken waar de leefbaarheid zodanig onder druk komt te staan dat gemeente, corporaties en bewoners gezamenlijk tot de conclusie komen dat slopen noodzakelijk is om de problemen in de wijken aan te pakken.

 

De gemeenten krijgen steun bij het omzetten van lege kantoren in huisvesting of voor het plaatsen van veilige prefab- of containerwoningen.

 

Randgemeenten moeten meer woningen bouwen voor de sociale sector. Het rijk en het middenbestuur stuurt in deze gemeenten daarom niet alleen op aantallen, maar ook op kwaliteit zoals verhouding huur, koop, maar ook woningen voor starters en ouderen.

 

We willen niet dat de prijs van de nieuwbouwwoningen enorm stijgt doordat speculanten de grond kopen. Daarom moet het bouwrecht worden losgekoppeld van het eigendomsrecht. Dan kan de gemeente de projectontwikkelaar of groep bewoners uitkiezen die tegen de laagste kosten het beste plan kan realiseren.

 

Bouwen in collectief opdrachtgeverschap wordt gestimuleerd 

  •  
    • Ik ben benieuwd wat we hiervan terugzien de komende tijd!

    Lees ook:Woningcorporaties van De Vernieuwde Stad verdubbelen de inzet
    Lees ook:Mijlpaal/dieptepunt: 7 miljoenste woning
    Lees ook:Eerste klimaatneutrale wijk in Nederland
    Lees ook:Startproblemen op de woningmarkt? Bouw je eigen villa!
    Lees ook:In 2006 te weinig huizen gebouwd

    Geen reacties // Reageer

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Naam

    Website

    Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>