Bouwprojecten en milieuregels

De luchtkwaliteit laat in sommige gebieden in ons land te wensen over. Te grote concentraties fijnstof en NOx bedreigen de gezondheid van mens en dier die daar verblijven.

Autoverkeer krijgt te maken met maatregelen, maar ook bouwplannen in die gebieden zijn aan Europese normen onderhevig, via een "losse koppeling". Het ministerie van VROM heeft regels opgesteld, waarop tot 4 november insprak mogelijk is.

De kern van de voorgestelde regels:

  • gebiedsgerichte programma's
    Overheden in gebieden die niet voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit, kunnen een gebiedsgericht programma opzetten. Alle bouwprojecten in dat gebied mogen doorgaan, als maar maatregelen worden genomen om de luchtkwaliteit in het hele gebied op z'n minst gelijk te houden. De verschillende gebiedsgerichte programmas zijn samengevoegd in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).
  • de term 'in betekenende mate'
    Alleen ruimtelijke projecten die in betekenende mate de luchtkwaliteit verslechteren worden nog indirect getoest aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Het gaat hierbij om grote projecten. In feite verdeelt de term 'in betekenende mate' projecten in kleine en grote ruimtelijke projecten. In Nederland zijn meer dan 5000 ruimtelijke projecten. Het overgrote deel daarvan verslechtert de luchtkwaliteit niet 'in betekenende mate'.

Wat hebben we daar nou als Nederland aan?  Heel erg weinig, want de meeste bouwplannen zullen niet "in betekenende mate" bijdragen aan de fijnstofconcentraties, maar samen natuurlijk wel. Als projectontwikkelaar/gemeente doe je natuurlijk lieer een paar keer minder dan 1500 woningen tegelijk als je daarmee die "lastige" regels kwijt bent. Slaapt u maar weer rustig verder!

Lees ook:Voorzichtig ademhalen in de Nederlandse grote steden!
Lees ook:Dag van Bouw komt er weer aan!
Lees ook:Wonen op het water, ja. Maar niet allemaal tegelijk!
Lees ook:Den Haag wordt weer een beetje schoner
Lees ook:Architecten willen meer werk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>