Chaos rond bouwvergunningen

De afgifte van bouwvergunningen in Nederland verloopt wanordelijk. Dat is de beschaafde formulering van de Vereniging Eigen Huis (VEH) voor de ‘chaos' die gemeenten veroorzaken door hun experimenten met versoepelde en versnelde afgifte van bouwvergunningen. De VROM-inspectie tikt aan de lopende band gemeenten op de vingers die zich niet aan de wettelijke regels houden. VEH meldt dat op haar website.Van de 17 gemeenten die de VROM-inspectie dit jaar onderzocht, kregen slechts twee het oordeel ‘adequaat' voor de afgifte van bouwvergunningen. In enkele gevallen bleken gemeenten aanvragen voor bouwvergunningen niet of nauwelijks te toetsen aan het Bouwbesluit, ook niet wat betreft constructieve veiligheid. De VROM-inspectie noemt dat in een van de rapporten "volstrekt onaanvaardbaar" en verwijst daarbij naar het balkondrama in Maastricht en het gescheurde parkeerdek in Bos en Lommer.
VROM antwoordt op vragen van de VEH dat uit "incidenten op het gebied van constructieve en brandveiligheid in ons land en uit onderzoeken van de VROM-Inspectie blijkt dat er op deze terreinen nog veel te verbeteren valt. Een grondige toets van bouwplannen, publiek of privaat, en toezicht op de uitvoering zijn onontbeerlijk om de kwaliteit van bouwwerken te borgen."
Uit een peiling van VEH onder 30 gemeenten blijkt dat een op de drie gemeenten momenteel bouwvergunningen versoepelt afgeeft, soms zonder medeweten van VROM. Nog eens 23 benaderde gemeenten weigerden vragen over de afgifte van bouwvergunningen te beantwoorden. Eigen Huis concludeert dat nieuwe bouwincidenten op de loer liggen.
VROM schrijft in een reactie dat er bij het ministerie "enige zorg bestaat over het ontstaan van een lappendeken aan lokale regelingen." De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat aanvragen voor bouwvergunningen altijd steekproefsgewijs worden getoetst. Bovendien gelden volgens VNG onverkort de eisen die in het Bouwbesluit 2003 en in de gemeentelijke bouwverordening staan.

Lees ook:Meerwerk in nieuwbouw veel te duur
Lees ook:Minister Van der Laan wil einde keukengeisers
Lees ook:Groene Hart krijgt te weinig bescherming
Lees ook:De Telegraaf zuigt op duim over woonlasten
Lees ook:De cijfertjes van VROM

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>