ZAV: klussen aan je huurwoning

Nog niet bij iedereen bekend, maar al wel sinds 2003 in werking, de ZAV regeling. Dat staat voor zelf aangebrachte voorzieningen. Klussen aan je huurwoning dus.

Wat blijft is dat de verhuurder het in principe bepaalt, maar voor dingen die gemakkelijk weer ongedaan gemaakt kunnen worden heb je geen toestemming meer nodig.

Schotelantenne ophangen? Een andere badkamer? Inbouwapparatuur in de keuken? Het kan allemaal, zelfs soms zonder dat de verhuurder er op zit te wachten.

De tweede kamer was er duidelijk in: als de wijziging een objectieve verbetering inhoudt, dan mag je er zelfs de rechter bijhalen om het te laten toestaan.

Werkt dat nou goed? Nou nee, de meeste huurders zitten niet te wachten op onzekerheid, want wie bepaalt uiteindelijk objectief of iets waarde toevoegt?

Uitspraken van de rechter zijn er natuurlijk al wel, onder andere over een zelf aangebracht zwembad. De lijn die daaruit komt: ALTIJD van te voren toestemming vragen. Of een toestemming die vooraf is gegeven in de vorm van een folder van de woningbouwvereniging genoeg is? Bij een ingrijpende voorziening zou ik het er niet op gokken.

Overigens heb ik zelf wel gestuct en een muurtje verlengd in mijn vorige huurwoning, en dat vond de woningbouwvereniging toen geen probleem. Dat scheelde mij dus weer een hoop terugklussen.

Lees ook:Illegale onderverhuurders moet je raken waar het écht pijn doet: in hun portemonnee
Lees ook:Illegale onderverhuur wordt echt afgestraft
Lees ook:Eenvoudig een zwembad in je tuin
Lees ook:Kerst-idee #2: DIY makkelijk verplaatsbare budget-boom
Lees ook:Huisjesmelker van het jaar dankzij de overheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>