Lening voor koopstarters werkt averechts

Wat je zelf eigenlijk ook wel had kunnen bedenken, blijkt waar. Althans, volgens de Nederlandse Vereniging van Banken en Vereniging Eigen Huis. Startersleningen drijven de huizenprijs alleen maar op. Dat komt omdat er te weinig gebouwd wordt, volgens de twee belangenverenigingen.

Startersleningen zijn ongekend populair bij lokale overheden. In de afgelopen jaren hebben zo'n honderd gemeenten zich aangemeld bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), de coordinator van de leningen. En er staan er nog heel wat meer op een wachtlijst. De populariteit van de lening bij jonge kopers spreekt voor zich. Maar ook de gemeenten kan ik wel volgen: met zo'n lening los je op korte termijn een nijpend probleem op, en daar krijg je gelukkige burgers van. Toch worden de problemen voor een volgende generatie starters alleen maar groter.

De reden is heel simpel. Hoe meer startersleningen, hoe meer starters een huis kunnen kopen, hoe meer starters ook echt een huis willen kopen. Stel daar tegenover het blijvende tekort aan betaalbare nieuwbouw… Je begrijpt het probleem: een groeiende vraag zonder meegroeiend aanbod leidt tot schaarste en dus hoge prijzen.

Een lange termijnoplossing? Volgens sommigen ligt die bij de woonwensen van de starters zelf. Die zouden wat minder verwend moeten zijn. Klein en eenvoudig beginnen, en dan heel geleidelijk toewerken naar die naar vrijstaande villa met zwembad. En eigenlijk ben ik het daar wel mee eens, al klinkt me wel een beetje te bestraffend.

 

Lees ook:Starters op de woningmarkt lenen meer voor minder
Lees ook:Wat is eigenlijk een starter?
Lees ook:Klimaathypotheek geeft korting op milieuvriendelijke leningen
Lees ook:Overzicht voor starters in Eigen Huis MiniMagazine
Lees ook:AFM veroorzaakt hoogstens meer persoonlijke leningen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Lening voor koopstarters werkt averechts

  1. Erik Hendriksen

    Er wordt misschien wel minder gebouwd. Dat zorgt dat de prijs hoog blijft en dat de betrokkende instanties veel geld verdienen voor relatief weinig inspanning. Dit kan misschien wel een reden blijven om de productie laag te houden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>