Design Academy Eindhoven – Graduates of 2014

Stiekem heb ik een beetje spijt… Als je naar de Dutch Design Week gaat, moet je namelijk keuzes maken. Vooral als je, zoals ik, maar twee dagen de tijd hebt. Aangezien ik na afloop van de bloggerstour een boek kreeg met alle afstudeerprojecten uit 2014 van de Design Academy Eindhoven, heb ik besloten niet naar de afstudeertentoonstelling te gaan. Maar nu zit ik door dat boek te bladeren en blijkt dat ik toch wat gemist heb. Ik laat je vijf projecten zien die er voor mij uitspringen.

 

Eén van mijn absolute favorieten is het lespakket Mijn Maakbare Maïs van Janneke Bergholtz:

 

Nog zo’n persoonlijke favoriet is het project van Laura CornetNew Born Fame stelt de vraag welk recht ouders hebben om foto’s van hun pasgeboren baby’s online te zetten. Met de objecten die Laura heeft ontworpen kan de baby zelf bijvoorbeeld foto’s en filmpjes maken die worden geupload naar een profiel op social media. Is het grappig of gaat dit te ver? Een zeer interessant project als je het mij vraagt:

Beeldcitaat: http://www.lauracornet.nl/#!work/cy2g

Beeldcitaat: http://www.lauracornet.nl/#!work/cy2g

 

Het afstudeerproject van Fien Dekker gooit het over een totaal andere boeg, namelijk een praktische boeg. Het oplossingsgerichte design Rain(a)way geeft een manier om het overschot aan regenwater in de stad tegen te gaan. De waterberging zit hierbij boven- in plaats van ondergronds, waardoor iedereen kan zien hoe het water langzaam de grond in zakt. Praktisch, mooi en bijdragend aan de bewustwording van de watercyclus bij stadsbewoners:

Beeldcitaat: http://www.designacademy.nl/EVENTS/Graduation14/Project.aspx?ProjectId=935

Beeldcitaat: http://www.designacademy.nl/EVENTS/Graduation14/Project.aspx?ProjectId=935

 

Ruben van den Bossche laat met Story Shopping zijn interpretatie zien op het kopen van het verhaal achter het product. Hij heeft namelijk een soort snoepautomaat gemaakt, maar in plaats van snoep koop je er verhalen. Kies de uitspraak die jou aanspreekt en dan is het afwachten wat het doosje daadwerkelijk bevat:

Beeldcitaat: http://www.rubenvandenbossche.com/story-shopping

Beeldcitaat: http://www.rubenvandenbossche.com/story-shopping

 

Over Aai-en van Anke Verstappen heb ik al eerder geblogd (lees bericht hier). Het speelkleed voor blindgeboren baby’s laat je realiseren dat design ook maatschappelijk zeer relevant kan zijn:

Beeldcitaat: http://www.designacademy.nl/EVENTS/Graduation14/Project.aspx?ProjectId=811

Beeldcitaat: http://www.designacademy.nl/EVENTS/Graduation14/Project.aspx?ProjectId=811

 

 

Bronnen: boek “Design Academy Eindhoven Graduation 2014″, www.designacademy.nl, http://mijnmaakbaremais.nl/, www.lauracornet.nl, www.fiendekker.nl, www.rubenvandenbossche.com en www.ankeverstappen.com

 

 

Lees ook:Documentaire over de strijd achter de architectuur
Lees ook:Leesvoer voor LINTELOO-fans: boek ter ere van 20-jarig bestaan
Lees ook:Slim design: drink water naast je alcoholconsumptie
Lees ook:Dutch Design Week 2014: dé design routes uitgelicht
Lees ook:Cornflakes = kunst?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>