Designklassieker: Egg Chair van Arne Jacobsen

EggChairCM_LgHet tweede deel van de designklassiekers gaat over de Egg chair van Arne Jacobsen uit 1958. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds een erg geliefde stoel en wordt nog steeds gefabriceerd door Fritz Hansen.

Arne Jacobsen is in 1902 geboren in Kopenhagen. Hij kreeg voor het eerst in de vroege jaren vijftig internationale erkenning met zijn  ontwerp voor de Søholm rijtjeshuizen in Klampenborg. Het project was een voorbeeld van een ontspannen en modernistische stijl die typisch Scandinavisch was. Hij werkte in dezelfde tijd ook aan een multiplex stoel, de Ant. Dit was een van de eerste stoelen die geschikt was voor de massaproductie.

Aan het einde van de jaren vijftig realiseerde Arne Jacobsen zijn grootste project, het SAS Royal Hotel in Kopenhagen. Hiervoor ontwierp hij alles. Van het gebouw zelf tot aan banken en badkamerkranen. Eén van de spectaculairste ontwerpen voor het hotel was de Egg leunstoel. Deze is hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd op de Womb chair van Eero Saarinen. Het is een hele sculpturale fauteuil met een erg ongedwongen en speelse stijl en gebogen lijnen. De fauteuil is gemaakt van een kunststof schaal, bekleed met leer. Het leer werd nat aangebracht om de juiste vorm aan te nemen en werd daarna met de hand vastgenaaid. Tegenwoordig fabriceert Fritz Hansen de fauteuil ook in stof. Arne Jacobsen heeft de Egg chair als eerste instantie als bank ontworpen, maar omdat dit erg moeilijk te produceren was, zijn er uiteindelijk maar weinig van gemaakt.

Het hotel heet tegenwoordig het Radisson SAS Royal Hotel en heeft nog steeds Egg chairs in het hotel staan. Kamer 606 is zelf nog helemaal ingericht zoals Arne Jacobsen dat destijds heeft gedaan. De andere kamers zijn opnieuw ingericht, maar wel in de stijl waarin Arne Jacobsen het ook gedaan zou hebben en natuurlijk zijn zijn meubelen hiervoor gebruikt. Op de website van het hotel kan je nog veel meer informatie en andere leuke wetenswaardigheden lezen.

Lees ook:Ken je klassiekers # 6 – Egg Chair van Arne Jacobsen
Lees ook:Serie Design Klassieker: Egg Chair van Arne Jacobsen
Lees ook:Drop Chair van Arne Jacobsen opnieuw op de markt
Lees ook:Eames Lounge Chair actie verlengd
Lees ook:Designklassieker: Eames Lounge Chair & Ottoman

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>