Energie besparen met deurbel op zonnecellen

Ad van Wijk van Econcern heeft op het Nationaal Energie Forum in Amsterdam aangegeven dat in Nederland alleen al twee kolencentrales nodig zijn om alle deurbellen actief te houden. Die staan immers de hele dag op stand-by, terwijl er maar zelden iemand aanbelt. Hij ziet veel in een oplossing die gebruik maakt van zonnecellen die precies de benodigde energie produceren.

Ik ben maar eens op zoek gegaan naar de zaken die al voorhanden zijn. Als eerste kwam ik een knutselproduct tegen, dat gebruik maakt van een losse accu en een zonnepaneeltje van de Action. Prima ding, maar of ik nou blij zou worden van een zonnepaneel dat uit de gevel steekt? Bij mij mag het niet eens, want ik val onder de terreur die beschermd stadsgezicht heet. Dat betekent dat je nog geen lampje op je gevel kunt schroeven zonder dat er formeel een bouwvergunning nodig is.

Dan is er nog de draadloze intercom van Avidsen, wat op zich een geweldige oplossing is, vooral omdat je geen draadjes meer hoeft te trekken en geen batterijen nodig hebt in de knop op de deur. Maar de binnenunit moet nog steeds met 220V gevoed worden, uit het stopcontact dus, en de hele dag.

Verder zoeken dus, ik vond de Windchime, een soort windorgel, maar dan op zonlicht. Interessant concept, hoe harder de zon gaat schijnen hoe harder de muziek? De uitwerking van de voorbeelden laat nogal wat te wensen over, maar het idee is leuk. Misschien kent iemand ene kunstproject waar het gelukt is om het concept wat verder uit te werken?

Ik vond de : Techko SO93 Outdoor Magnetic Sensor Door Entry Alarm/Chime, Solar Powered, maar dat is meer een bel zoals je die in een winkel nodig hebt om te weten dat er een klant binnenkomt. Ik laat mijn voordeur niet de hele dag openstaan tenslotte. (Wel een mooi ding als je een zwembad hebt om te waarschuwen als de kinderen ergens komen waar ze dat niet mogen)

Een echte solar active doorbell (zie afbeelding) dan, te verkrijgen in Groot Brittannie voor ongeveer 40 euro, dat lijkt er al meer op. Maar helaas, de binnenunit maakt dan weer gebruik van batterijen.  Het is me dus niet gelukt om er een te vinden die helemaal op zonnecellen werkt. Maar goed, de twee AA-batterijen in de solar charger, en dan lijkt het er toch al behoorlijk op!

Lees ook:Met STOOV zit je er altijd warmpjes bij
Lees ook:Als ik een keer met m’n deurbel bel
Lees ook:Een muurtje stucen
Lees ook:Gek op pallets!
Lees ook:Uniek Solarproject in Nederland

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Energie besparen met deurbel op zonnecellen

  1. energie besparen

    mooie nieuwe manier van energie besparen (Y)

      /   Reply  / 
  2. Colin

    Eigenlijk nooit stil gestaan dat dit soort dagelijkse gebruiksdingetjes zo veel energie kosten tot dat ik er over las bij http://wonen.crumm.nl En nu de energie zuinige deurbel. Nog even en ik wordt nog aangeslagen omdat ik te weinig electriciteit afneem :-)

      /   Reply  / 
  3. Joris Brouwer

    Thuis heb ik nog wat geknutseld.
    Het is mogelijk om de electrische deurbel 10.000 tot 100.000 keer zo zuinig te maken. Het vertrouwde rinkel blijft helemaal intact.
    Bel, knop en transformator hoeven niet vervangen te worden. Geen batterijen nodig. Werkt niet voor deurbelknop met lampje.
    Werking, stroomverbruikinstructies en bouwinstructies staan op: http://www.xs4all.nl/~jorisbr/deurbel/

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>