Terug in de tijd met vakantiehuisje Rietveld

Vakantiehuisje Rietveld. Foto Nederlands Openluchtmuseum

Hoe mensen in een vakantiehuisje uit begin jaren 50 van de vorige eeuw woonden is sinds kort te zien in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het is een heel bijzonder huisje, want het is ontworpen door architect Gerrit Rietveld, die er al zijn vernuft in stak. Hij slaagde erin om op slechts 33 vierkante meter een gezin met zes kinderen te accommoderen.

Rietveld ontwierp in 1951 negen vakantiehuisjes voor de werknemers van een fosfaatfabriek in Pernis en een bedrijf in Gorinchem. Het laatste huisje stond tot voort kort in Markelo, waar het regelmatig werd verhuurd aan liefhebbers van Rietveld. Afgelopen maart werd het huisje in stukken naar het Openluchtmuseum getransporteerd. Het is helemaal in de oorspronkelijke staat te zien, inclusief de inventaris.
Het huisje is geheel in de lijn van Rietveld zeer sober ingericht. Van hem is niet voor niets de onsterfelijke quote: ‘zitten is een werkwoord'. Rietveld ontwierp ook al het meubilair, waaronder een variant op de ‘Kratstoelen' uit 1934: de ‘Albatros kratstoelen. In de twee piepkleine slaapkamertjes van 2 x 3 meter stonden twee bedden in een L-vormige opstelling. Het derde bed hing aan het plafond, maar zo dat de 'benedenslapers' nog steeds zicht hadden op het plafond. De ouders sliepen in de woonkamer op een ingenieuze constructie die tafel en bank veranderde in twee bedden.
De open haard die aan de buitenkant uitsteekt fungeert in combinatie met het overstekende dak als plaats om kleding te drogen bij slecht weer. De centrale kast kan van drie kanten gebruikt worden, kortom, over ieder detail is nagedacht. Een douche ontbreekt, dat was nog een overbodige luxe in die tijd.

Het Rietveld vakantiehuisje behoort tot de permanente collectie van het Nederlands Openluchtmuseum, een leuk vakantieuitstapje als het wat minder weer is.

Lees ook:Gerrit Rietveld blijft actueel met kratstoeltje
Lees ook:Ken je klassiekers #7 – Zig Zag van Gerrit Rietveld
Lees ook:PS: het Rieteld Schröderhuis
Lees ook:Woonbeurs: Vreemde Boon
Lees ook:Logeren met de feestdagen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Terug in de tijd met vakantiehuisje Rietveld

  1. J. van Beek, Delft

    Wat goed dat een van de huisjes is overgebracht naar het openluchtmuseum! Op de HTS bouwkunde in Enschede was dit een renovatie/restauratie studieopgave van mijn studiejaar in 1999. De huisjes in Markelo zagen er toen slecht uit in Markelo! Is dat nog steeds zo? Of zijn de overige huisjes gesloopt? Diverse ‘respectvolle’ uitbreidingen hadden we destijds bedacht om de huisjes te upgraden naar moderne maatstaven, maar die deden eigelijk alleen maar afbreuk aan dit mooie ontwerp. Alles is op de vierkante cm ontworpen en deze minimale ruimte wordt meervoudig gebruikt. De huisjes dagen meer uit om in te kamperen dan Centerparcs comfort te verwachten, eigenlijk veel leuker! Voor echte liefhebbers, kan ik het archief in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam aanbevelen. Hier zijn de tekeningen, correspondentie en bestek van de huisjes te vinden. Hier wordt je pas echt duidelijk hoe minitieus het huisje ontworpen is met verhoudingen tot in mm.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Gerrit Rietveld blijft actueel met kratstoeltje | Wonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>