Penthouse in een watertoren

Menko Watertoren nu penthouseDe Menko Watertoren staat er als een soort baken, zeven jaar na de vuurwerkramp in Enschede. Het is een stukje industrieel erfgoed dat ingepast wordt in de wederopbouw. De watertoren maakt deel uit van een penthouse, bovenop een complex dat deels ingrijpend is gerestaureerd en aangevuld met nieuwbouw. Waarschijnlijk was het lot van dit pand zonder ramp heel anders geweest, want het lag in een verpauperd gebied. 

 

De Menko Watertoren is rond 1906 gebouwd langs de toenmalige spoorlijn naar Oldenzaal. Opdrachtgever was textielfabrikant N.J. Menko. De watertoren, met een inhoud van 22.000 liter, moest de waterdruk op peil houden en dienen als extra waterreservoir voor het geval er brand uit zou breken.
Architect Erik Knippers van Het Architectenforum in Amsterdam heeft het ontwerp voor het nieuwe complex gemaakt. Het penthouse, dat vier bouwlagen telt, is al verkocht.  De watertoren dient straks als woonkamer.  
Zes van de acht appartementen in de Menko Watertoren zijn inmiddels verkocht of verhuurd, danwel in optie.
Om het project te realiseren zijn ontheffingen gevraagd op het Bouwbesluit. De plafonds waren iets te laag en de buitenmuren voldoen niet aan de isolatienormen. Dat wordt gecompenseerd met aluminiumkozijnen.
Woningcorporatie De Woonplaats kocht de Menko Watertoren voor een ton. Het complex is voor 2,5 miljoen verbouwd en uitgebreid. In de markante glazen uitbouw zit een basisschool.
De Woonplaats realiseert samen met Te Pas Bouw 16 appartementen in het complex Bij de Watertoren. Deze nieuwbouw heeft drie verdiepingen en wordt naast de Menko Watertoren gebouwd.

Lees ook:Groningers gretig naar goede nieuwbouw
Lees ook:Studenten boffen in Groningen
Lees ook:Napolitaanse maffia bouwt een hele wijk. En niemand die er iets van weet
Lees ook:Wonen in Armani-appartement
Lees ook:Meer nieuwbouw in Osdorp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>