Regeldrift obstakel voor waterwoning

Bij het realiseren van 75 drijvende woningen in de Amsterdamse wijk IJburg loopt de projectontwikkelaar tegen een muur van regels aan. In een artikel in  het tijdschrift Intermediair staat dat het project lang stil heeft gelegen door de voorschriften die de verschillende nutsbedrijven hebben voor kabels en leidingen. Ook de brandveiligheid geeft extra praktische problemen in de uitvoering. Wat moet dat worden met al die plannen voor wonen op het water? Komt dat ooit van de grond?

Waterwoningen van Marlies Rohmer 

 

Architect Art Zaaijer ontwierp in 2001 zes drijvende watervilla's voor woningcorporatie Het Oosten in Amsterdam, maar die werden tot voor kort als kantoor gebruikt. Hij zegt in Intermediair dat waterwonen in Nederland niet van de grond komt omdat er geen locaties zijn: ,,Alleen bij nieuwbouwprojecten komt er ruimte voor. Het zal waarschijnlijk wel een kleine nichemarkt blijven. Het is geen oplossing voor een volkshuisvestingsprobleem, noch voor de stijgende zeespiegel."
De waterwoningen in IJburg zijn ontworpen door Marlies Rohmer. Een deel is sociale huurwoning, de rest koopwoningen.  Het zijn volwaardige woningen van drie verdiepingen die aan alle eisen van het Bouwbesluit voldoen.
De animo is groot. Voor 55 koophuizen zijn 1000 inschrijvingen binnengekomen.
Nog een praktisch probleem is dat  de waterwoningen, net als woonarken, roerend goed zijn, en dat is weer lastig bij het verkrijgen van een hypotheek. De gemeente Amsterdam geeft de grond onder water in eeuwigdurende erfpacht uit. Vreemd is het allemaal wel.

Waterwoningen IJburg 

Lees ook:Waterwonen lijkt een trend
Lees ook:Mis het niet: Inside Design: 21 t/m 23 september 2012
Lees ook:Huren in Amsterdam duurder dan ooit tevoren
Lees ook:Lawaaiflat voor studenten conservatorium
Lees ook:Illegale onderverhuur wordt echt afgestraft

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Regeldrift obstakel voor waterwoning

  1. Nien Schaart

    Graag ontvang ik info over waterwonen

      /   Reply  / 
  2. Rens Groenendijk

    Meer informatie over de watervilla’s van Piet Boon is te vinden op http://www.wonenopwater.nu. Ook via de site van de projectontwikkelaar http://www.depeyler.nl kom je daarover meer aan de weet. Voor het project in IJburg is meer informatie te vinden op de site van de architect http://www.rohmer.nl, klik onder ‘projecten’ bij woningbouw >2000, bovenin op ‘waterwoningen’.

      /   Reply  / 
  3. Goulooze

    Het verkrijgen van een hypotheek is goed mogelijk. Ook de juridische kwestie rondom roerend en onroerend goed mag geen opstakel zijn. Toekomstige bewoners van de vrije kavels op steigereiland noord hebben hier inmiddels voldoende ervaring mee.

      /   Reply  / 
  4. Moniek Prinsen

    een hypotheek krijgen met of zonder bkr kijk maar eens op mijn site http://www.huizen.bestelinks.nl daar staan links om gemakkelijk een hypotheek of lening aan te vragen maar ook heel veel informatie over huren en kopen van huizen

      /   Reply  / 
  5. Frank

    Ook in Den Bosch worden Waterwoningen gerealiseerd. Meer informatie over wonen op water in Den Bosch kun je vinden op de website http://www.regenboogkade.nl.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>