Bouwvergunningen minder grondig gecontroleerd

De regels waar een bouwconstructie aan moet voldoen, zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Dat is een dik pak papier waarin de kleinste details nauwkeurig staan omschreven. Voor gemeenten is het niet te doen bouwaanvragen te controleren op al die details. Zo veel was al duidelijk geworden. Het kost gewoon te veel tijd, geld en energie. De gemeente Apeldoorn speelt nu open kaart over waar de prioriteiten liggen. Dat stond dit weekend in de De Stentor.

Bij het verlenen van bouwvergunningen zal de gemeente Apeldoorn vooral de veiligheid van de constructie en de brandveiligheid in de gaten houden. Daarnaast blijven duurzaamheid en toegankelijkheid van groot belang. Ook wat betref het handhaven van de wet zijn er prioriteiten gesteld. Zo wordt er streng gecontroleerd op de veiligheid van platte daken, winkels en woningen boven winkels, permanente bewoning van vakantiehuisjes en de brandveiligheid in bijvoorbeeld zorginstellingen.

Het prettige resultaat voor wie een bouwvergunning aanvraagt, is nog niet eens dat er nu in de praktijk meer 'mag'. Maar vooral – lijkt mij – dat de papierwinkel aanzienlijk minder groot wordt. Voor de aanvraag van een bouwvergunning wil de gemeente alleen nog maar de informatie ontvangen die daadwekelijk gecontroleerd wordt. Dat scheelt.

 

Lees ook:Raad van State: Gemeente mag niet strenger zijn dan bouwbesluit
Lees ook:Rotterdam koopt bezit huisjesmelker
Lees ook:Flitswoningen: ook een mooi initiatief moet je goed regelen
Lees ook:In Almelo is altijd wat te doen…
Lees ook:Vitra introduceert in Milaan nieuwe ontwerpen & klassiekers in ‘n nieuw jasje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>