Verhoog je woningwaarde met een tuin!

Een eigen huis met tuin: heel wat mensen dromen ervan. U kunt lekker gezellig ontbijten in de zon, ‘s avonds genieten van een drankje en kinderen kunnen er naar hartelust spelen. Of u nu net eigenaar bent van uw eigen woning, of wanneer u van plan bent uw huis te verkopen, een tuin kan heel wat meerwaarde bieden. Dit artikel geeft u tips over hoe een tuin de woningwaarde kan verhogen.

Een tuin zorgt voor een waardevermeerdering

alinea Een tuin zorgt voor een waardevermeerderingEen huis zonder tuin is doorgaans minder waard dan met tuin. De oppervlakte van het perceel is dankzij een tuin heel wat groter en het heeft ook een invloed op de geschatte waarde van het huis. Wanneer de tuin er verzorgd bij ligt, wordt de waarde van het huis vaak een stuk hoger ingeschat. U verkoopt uw huis? Zorg dat het er buiten ook netjes uitziet. Die eerste indruk is de belangrijkste en blijft ook het best hangen. De verkoop van een huis wordt namelijk niet echt bevorderd door een tuin die er verwilderd uitziet. Heeft u een gebrek aan tijd of zin om uw tuin te gaan opknappen voor de verkoop van uw huis? Haal hem dan leeg of zaai hem in met gras. Zo zullen potentiële kopers kunnen zien wat ze er van kunnen maken. De woningwaarde spectaculair doen toenemen, bereikt u door ware luxe zoals een jacuzzi of of zwembad met overkapping aan uw tuin toe te voegen.

De praktische inrichting van uw tuin

alinea praktische inrichtingDe tuin kunt u volledig naar uw wensen inrichten.  Heeft u niet echt groene vingers? Doe dan beroep op hoveniersbedrijven: zij kunnen u hierbij helpen. Alvorens in te grijpen in de tuin, is het verstandig eerst wat zaken op een rijtje te zetten. Wilt u een terras en/of een berging of liever heel wat speelruimte? Waarvoor wilt u uw tuin allemaal gebruiken? Denk ook na over wat belangrijk is aan een tuin voor u persoonlijk. Denk na over zaken zoals privacy, onderhoud en veiligheid. Ziet u het liefst in de zon of eerder in de schaduw? Ga na waar de zon staat op de verschillende tijdstippen van de dag. Hier dient u namelijk best rekening mee te houden bij de aanleg van een terras of loungehoek in de tuin. Heeft u een goed beeld verkregen van al uw wensen? Dan kunt u gaan indelen. Begin met een schets op papier om de tuin effectief in te delen. Een praktisch ingerichte tuin spreekt ook de kopers aan en verhoogt de woningwaarde.

Een duurzame tuin

Alles staat hoe langer hoe meer in het teken van duurzaamheid, ook tuinen. Van een duurzame tuin kunt u jarenlang genieten en u draagt bovendien ook nog eens bij aan het milieu. Voor sterke planten kan de natuur zelf zorgen. Zo bespaart u besparen op onderhoud en chemische bestrijdingsmiddelen. Voor gazon gekozen? Kies er dan voor om duurzame graszoden te laten leggen. Ze worden in volle grond gekweekt wat resulteert in mooier gras. Liever weinig onderhoud? Ga dan goed na vanwaar de materialen komen. Koop bijvoorbeeld milieuvriendelijke bamboevlonders of duurzame tuinklinkers uit Nederland. Ook voor tuinmeubilair en tuinverlichting zijn er duurzame opties voorhanden, zoals bijvoorbeeld tuinverlichting op zonne-energie.

Een verzorgde, praktisch ingerichte en ook nog eens duurzame tuin biedt niet alleen een meerwaarde aan uw eigen (woon)plezier, maar ook aan de kopers van uw huis. Deze investering loont niet enkel nu maar ook later.

Geen reacties // Reageer