Alle mogelijkheden op het gebied van buitenverlichting voor u op een rijtje

Buitenverlichting_3Het voorjaar is officieel begonnen en de zomer is in aantocht, tijd voor het buitenleven en voor de tuin. Om ‘s avonds ook buiten te kunnen genieten in de tuin kan de juiste buiten -en tuinverlichting een belangrijke rol spelen, met onderstaande informatie zetten wij alle mogelijkheden op het gebied van buitenverlichting voor u op een rijtje. Onder buitenverlichting verstaan wij alle mogelijkheden aan of rondom uw woning op het gebied van verlichting (zowel sfeerverlichting als functionele verlichting):

  • bij de voordeur (wandlamp voor buiten) of huisnummer verlichting
  • in de voortuin voor het verlichten van een pad of het uitlichten van een boom bijvoorbeeld
  • wandlamp aan de gevel in de achtertuin (voor licht bij uw terras of als schrikverlichting)
  • inbouwspots in een overstek of onder een afdak bij uw huis of garage
  • staande tuinverlichting langs een tuinpad
  • grondspots voor het uitlichten van een schutting , muur of boom
  • tafellamp of vloerlamp voor buiten, sfeervolle verlichting bij uw loungeset of tuintafel

Afhankelijk van uw wensen en met de inrichting van uw tuin als uitgangspunt kunt u een lichtplan voor uw tuin maken. Het is aan te bevelen dit ruimschoots van tevoren te doen zodat de installatie en het leggen van de grondkabel als eerste kan gebeuren, in ieder geval nog voordat de (sier) bestrating gelegd wordt. Als u gebruik wilt maken van een losse vloerlamp voor buiten met een stekker, dan zult u ook over een buitenstopcontact moeten beschikken.

Wandlampen voor buiten

Bij zowel de voor -als achterdeur van uw huis kan het prettig zijn goed licht te hebben, het kan u zelfs een gevoel van veiligheid geven als u ‘s avonds in het donker thuis komt. Daarnaast worden er ook veel buitenlampen met een sensor uitgevoerd zodat de verlichting aan gaat zodra er beweging rondom uw huis is. Na enkele minuten zal de verlichting weer automatisch uit gaan en is het op die manier ook nog energiezuinig.

Staande tuinverlichting of grondspots 

Voor wat betreft de tuinverlichting voor de achtertuin kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld staande tuinspots of grondspots. Staande spots hebben als voordeel dat u ze langs een tuinpad kunt plaatsen en de spot het licht naar beneden uit laat stralen, uw pad wordt hierbij goed verlicht en u kijkt niet tegen het licht in. Nadeel is dat het nogal een obstakel kan zijn. Wilt u zo min mogelijk zien van uw tuinverlichting maar wel maximaal profijt van het sfeervolle licht? U kiest dan beter voor grondspots. Dit type spots zitten ingebouwd en mooi weggewerkt in de grond of tegel van uw terras, zitten niet in de weg en geven een prachtig sfeervol indirect lichteffect aan een boom, schutting of muur.

Inbouwspots voor buiten onder een afdak of overkapping

In de overstek van uw huis of in de overkapping van een carport kunt u kiezen voor buiten inbouwspots, deze zorgen voor een goede verdeling van het licht en zijn tevens sfeervol. Wij adviseren gebruik te maken van 12V inbouwspots met een IP-waarde zodat ze (spat) waterdicht zijn.

Tafel -en vloerlampen voor buiten

Trend op het gebied van tuinverlichting van de laatste jaren zijn vloerlampen en tafellampen voor buiten. Natuurlijk wordt dit type lampen al jarenlang toegepast in een interieur, maar als verlengstuk van uw interieur naar de tuin kan dit type lampen nu ook buiten worden toegepast. Deze (spat) waterdichte lampen zijn uitgerust met een snoer en stekker en kunnen zodoende op iedere plaats op uw terras worden neer gezet.

Energiezuinigheid van uw buitenverlichting en tuinverlichting

Omdat tuin -en buitenverlichting vaak en langdurig aan is (soms wel de hele nacht met een schemerschakelaar) kan ook de energiezuinigheid een belangrijke rol spelen bij het maken van de juiste keuze. We maken onderscheid naar energiezuinige halogeenlampen (EcoHalo lampen), spaarlampen en led lampen / led verlichting.

Led buitenverlichting kunt u op 2 manieren toepassen, namelijk met armaturen met geïntegreerde led’s, deze zijn meestal niet te vervangen. De andere manier is met retrofit led lampen, dit houdt in dat u in uw bestaande tuinverlichting met bijvoorbeeld GU10 fitting of E27 fitting de lamp vervangt voor een led lamp. In beide gevallen is uw verlichting zeer energiezuinig en duurzaam, echter bij de 2e optie heeft u als bijkomend voordeel dat niet het armatuur maar slechts de led lichtbron kan worden vervangen aan het eind van de levensduur. Qua kleur van het licht komt led al aardig in de buurt van het licht van halogeenlampen, als u op zoekt bent naar warmwit licht, let dan op de kleuromschrijving bij de led’s, 2700K – 3000K is warmwit en 4000K en hoger gaat meer naar koelwit / blauwachtig licht. Een bekende serie led tuinverlichting is de Ledino Outdoor serie van Philips.

Voor meer informatie en wilt u het complete aanbod en alle mogelijkheden op het gebied van buitenverlichting eens bekijken,http://www.lampenonline.com/buitenverlichting

Verlichting voor een tuinfeestje

Mocht u in de zomer nog een feestje in de tuin willen geven, prikkabel feestverlichting is hiervoor uitermate geschikt. Prikkabel is een zwart rubberen snoer waar de fittingen als het ware op geprikt zitten. In de fittingen kunt u dan E27 gekleurde of heldere gloeilampen draaien en naast dat het genoeg licht geeft, doet het ook gezellig en sfeervol aan.

Geen reacties // Reageer