Tips om de tuin in te richten bij een nieuwbouwwoning

shutterstock_116164459-tuinBij het inrichten van een nieuwbouwhuis hoort ook het inrichten van de tuin. Deze komt vaak als laatste aan de beurt, maar verdient net zoveel aandacht als het huis zelf. Het is namelijk een verlengstuk van het huis. Een plek waar je je thuis moet voelen, waar je heerlijk kunt ontspannen of waar de kinderen lekker kunnen spelen. Maar hoe richt je nou de tuin in?

Maak een plan

Bedenk eerst eens wat je allemaal in de tuin wilt hebben. Een terras, grasveld of speelveld voor de kinderen, een plek om de fietsen te stallen of de was op te hangen. Zodra je weet wat er allemaal in de tuin moet komen maak je een schets van je tuin op schaal. Vervolgens kun je deze tuin op schaal in gaan richten. Als je de onderdelen die je wilt hebben op een ander papier tekent en uitknipt kun je zelfs schuiven en kijken wat het mooiste uitkomt. Houd hierbij ook rekening met eventuele poortjes, schuurdeuren en natuurlijk de deur en eventuele kozijnen van je huis.

Houd rekening met de zon

Heel belangrijk is de stand van de zon op de achtertuin. Niet alleen voor de locatie van het terras is het noodzakelijk te weten hoe en op welke tijden er zon staat, maar ook voor de keuze van beplanting dien je hier rekening mee te houden. Sommige plekjes zijn echte schaduw plekken terwijl op andere plekken bijna altijd de zon staat. Er zijn schaduwplanten, halfschaduw planten maar ook zonplanten te koop. Bedenk ook hoe je eventueel schaduw kunt creëren op het terras. En waar je eventueel de was het beste kunt drogen.

Ga aan de slag

Nadat je een plan hebt gemaakt zul je eerst de bestrating in de tuin aanleggen. De plek van je terras, het wandelpad en het gazon nemen de meeste tijd in beslag en waarschijnlijk ook de meeste ruimte dus daar begin je mee. Vervolgens kun je aan de beplanting gaan denken. Heb je weinig tuinervaring, neem dan slechts enkele vaste planten die op dit moment erg mooi zijn. Vul de rest van de tuin eventueel aan met bloeiende eenjarige planten. Zo kun je telkens wanneer iets uitgebloeid is vervangen door vaste planten die op dat moment bloeien. Hierdoor ontstaat er een mooie mix van vaste planten die op verschillende momenten van het jaar prachtig zijn.

Tuinmeubilair aanschaffen

tuinmeubilair fotoNu het terras af is kun je gaan kijken naar je eigen plekje in de tuin. Het terras zo inrichten dat jij je er prettig voelt. Of het nou om een tafel met bijpassende stoelen gaat, een loungeset met heerlijke kussens of gewoon een fijne ligstoel. Als jij er lekker in zit is het goed. De tuin is immers een plekje buiten helemaal voor jezelf. Voor de stijl kun je natuurlijk dezelfde aanhouden als die in je woonkamer. Zo maak je van je terras een verlengstuk van binnen, waardoor je als het ware rust creëert. Doe dit in ieder geval met de accessoires en eventuele planten op of rond het terras, maar ook de meubels kunnen natuurlijk in dezelfde stijl. Zo wordt de tuin echt iets van jou, maar vooral ook voor jou.

Geen reacties // Reageer