Een mooie tuin met weinig onderhoud? No problem!

Anno 2016 hebben we het allemaal steeds drukker. Met werk, vrienden, relaties, reizen, leuke dingen doen, enzovoorts. Hoewel we, in tegenstelling tot 100 jaar geleden, beschikken over huishoudhulpen als strijkijzers, wasmachines en stofzuiger, hebben we het alsnog drukker dan voorheen. Voor veel mensen is dat de reden om een sobere tuin te nemen die vooral uit stoep bestaat. Zonde, want ook een tuin die wél groen is hoeft weinig onderhoud te kosten. Wil jij een tuin waar je weinig tijd aan kwijt bent? Let dan goed op:

1. Kies een gazon, maar ga voor een kunstgazon

Als je aan de tuin denkt, denk je aan gras, toch? Maar veel mensen nemen geen gazon omdat ze geen zin of tijd hebben om het te maaien, bezaaien en bemesten. De oplossing? Kunstgras laten leggen! Zo heb je altijd een mooi groen gazon zónder het te hoeven onderhouden. Een goed kunstgrasgazon gaat gerust 10 jaar mee.

2. Neem geen vijvers of fonteinen

Het spreekt misschien voor zich, maar vijvers, sproeiers en fonteintjes in de tuin zijn voor jou geen goed idee. Ze nemen ongetwijfeld onderhoud mee waar je geen zin in hebt. Kies dus een “basic” tuin zonder gekkigheid. Zo houd je het leuk voor jezelf.

3. Kies hardhout of kunststof

Een schutting of terras kun je het beste niet maken of laten leggen van zachthout. Kies voor een hardhouten of kunststoffen terras of schutting. Kunststof is het minst onderhoudsintensief en laat zich bovendien niet tot nauwelijks aantasten door weersomstandigheden. Een ideale keuze dus voor mensen die niet teveel tijd in de tuin willen werken. Let ook op de materiaalkeuze bij het kopen van jouw tuinset. Ook hier is het zo dat de keuze voor hardhout of kunststof je een hoop onderhoudswerk bespaart.

4. Kunstplanten óf onderhoudsvrije planten

Een tuin zonder bloemen en planten is als een auto zonder wielen. Het hoort erbij! Zorg dus dat je sowieso enkele mooie planten of grote bloemen in de tuin hebt staan voor wat extra sfeer wanneer je tijdens de zomer op je terras zit. Maar je wilt natuurlijk zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn aan het voeden, onderhouden, snoeien en bewerken van je beplanting. Bekijk deze handige lijst eens op TuinTuin.nl. Je vindt hier de meest onderhoudsvrije planten, gesorteerd op soort en hoogten. Wellicht zit er iets bij wat je mooi vindt. Helemaal geen seconde kwijt zijn aan onderhoud van je beplanting? Kies dan naast kunstgras ook voor kunstbeplanting in de tuin. Winkels als IKEA hebben vaak al vele betaalbare nepplanten die niet onderdoen voor echte planten.

Geloof het of niet: de beplanting op de foto hierboven is van plastic!

Geloof het of niet: de beplanting op de foto hierboven is van plastic!

Geen reacties // Reageer