Ultimaker: Kwaliteit van Nederlandse bodem

Detail Of 3D Printer At Technology Hub In Milan, ItalyUltimaker is een Nederlands bedrijf dat al sinds de realisatie van haar eerste producten indruk maakt met 3D printers met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Met de nieuwere versies zoals de Ultimaker 2 en de Ultimaker 3 laat Ultimaker zien dat Ultimaker ook de kennis en middelen heeft om 3D printers te maken die een zeer hoge kwaliteit hebben en nieuwe printtechnieken toegankelijk kan maken. De Ultimaker 3 is hier een goed voorbeeld van waar nieuwe technieken gecombineerd worden met bestaande succesfactoren. In dit artikel zoomen we wat verder in op de specificaties van de Ultimaker 3.

Printen met twee materialen tegelijk

De Ultimaker 3 heeft een dual extrusion printkop. Dit houdt in dat de 3D printer twee verschillende materialen tegelijkertijd kan printen. Ook kan je ervoor kiezen om één materiaal te printen, maar de printer opdracht geven om het object in twee verschillende kleuren te printen. Dankzij de vernuftige printkop is het mogelijk om complexere objecten te printen. De printer maakt gebruik van de Fused Deposit Moedelling techniek. Dit houdt in dat het object laagje voor laagje wordt opgebouwd. Daardoor is het mogelijk om de printkop zo te programmeren dat ieder laagje de juiste kleur/materiaal krijgt. Dit verbreedt de mogelijkheden voor 3D printen significant!

Kies het juiste materiaal

De Ultimaker 3 kan op dit moment al overweg met vijf verschillende materialen, namelijk:

  • Nylon
  • PLA
  • ABS
  • CPE
  • PVA

Het materiaal PVA is een materiaal dat in water oplosbaar is. De PVA kan gebruikt worden om tijdens het printproces de materialen op de plek te houden. Wanneer de print is afgerond kan het PVA vervolgens verwijderd worden door het product in het water te dompelen. Dan blijft er een object over van nylon en lost de PVA op.

Dankzij de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden, kunnen de meest complexe prints gerealiseerd worden. Bovendien zorgt de mogelijkheid van de diverse materialen én de mogelijkheid om twee materialen tegelijk te printen ervoor dat eventuele prototypes nog dichter bij het uiteindelijke model kunnen komen.

Volgens Ultimaker zal de Ultimaker 3 in de nabije toekomst ook gereed gemaakt worden voor andere materialen. Deze materialen zijn CPE+, PC en TPU 95a. De huidige Ultimaker 3 printers zijn daar nog niet geschikt voor, maar dit zal binnenkort wel mogelijk zijn met behulp van een printkop en werkplatform dat de temperaturen van die materialen aan zal kunnen.

Printen op hoog niveau

Ultimaker heeft zich in de laatste jaren gemengd in de strijd voor de beste desktop 3D printers. De Ultimaker 3 is hier een goed voorbeeld van. Met behulp van de duale printkop en de mogelijkheid om meerdere materialen te printen zoals PVA, mag geconcludeerd worden dat de Ultimaker 3 een zeer goede optie is wanneer je op zoek bent naar een desktop 3D printer waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Bovendien garandeert Ultimaker dat de Ultimaker 3 een hoge uptime heeft en dat er weinig bedrijven/consumentent zijn die de volledige potentie van de Ultimaker 3 zullen benutten. De Ultimaker 3 is verkrijgbaar in twee verschillende formaten, de normale uitvoering van de Ultimaker 3 heeft een volume van 215 x 215 x 200 mm. En de Ultimaker 3 Extended heeft een bouwvolume van 215 x 215 x 300 mm waardoor het mogelijk is om met de Ultimaker 3 Extended grotere objecten te printen.

Geen reacties // Reageer