Waarom je nú moet kiezen voor zonnepanelen

1Je ziet het steeds vaker: daken die bekleed zijn met zonnepanelen. Het aandeel zonne-energie in Nederland groeit gestaag. Inmiddels is zes procent van de geschikte daken in Nederland bedekt met zonnepanelen. Dat gaat dus de goede kant op, maar het kan nog veel beter! Bekijk hier de belangrijkste voordelen van zonnepanelen en oordeel zelf!

1. Besparing op je energierekening

Zonnepanelen leveren je een uitstekende besparing op je energierekening op. Omdat je in je eigen energiebehoefte voorziet, hoef je veel minder stroom af te nemen van je energieleverancier. Dit scheelt je aanzienlijk in de kosten! Voor een gemiddeld huishouden komt de jaarlijkse besparing al gauw uit op een paar honderd euro. Als je zonnepanelen gaat kopen, investeer je al gauw een paar duizend euro. Het terugverdienen van deze investering gemiddeld tussen de 6 en 8 jaar; de zogenaamde ‘terugverdientijd’. Aangezien zonnepanelen zo’n 30 jaar mee gaan, profiteer je na de terugverdientijd dus nog vele jaren van gratis groene stroom!

2. Duurzame keuze

Kies je voor zonnepanelen, dan draag je bij aan een beter milieu. Zonnepanelen produceren namelijk 100 procent groene stroom. Daardoor hoef je minder gebruik te maken van de (niet altijd even duurzame) energie van de reguliere leveranciers en verklein je je eigen ecologische voetafdruk.

Misschien vraag je je af of het produceren van zonnepanelen zelf niet ook veel energie kost. Dat is inderdaad zo, maar toch wordt deze energie al binnen 1 tot 2 jaar gecompenseerd met de groene energie die de zonnepanelen zelf opwekken. Gezien de levensduur van de zonnepanelen wekt een zonnestroomsysteem nog lang genoeg schone energie op om ruimschoots te compenseren voor de productie.

3. Je woning wordt meer waard

Als je zonnepanelen op je dak laat leggen, wordt je woning aantrekkelijker voor kopers. De woonlasten zijn immers veel lager dan gemiddeld. Bovendien zorgen zonnepanelen voor een aantrekkelijker energielabel van je woning, wat niet alleen bijdraagt aan een hogere verkoopprijs, maar ook aan de snelheid waarmee een woning wordt verkocht.

4. Prijs van zonnepanelen was nog nooit zo laag

2De zonnepanelen prijs is al een aantal jaren hard aan het dalen. Voor het grootste deel is dit te danken aan schaalvergroting: omdat er steeds grotere aantallen zonnepanelen geproduceerd worden, worden ze steeds goedkoper. Bovendien is de prijs van de belangrijkste grondstof van zonnecellen, silicium, de laatste tijd ook sterk gedaald. Dat maakt dat de prijs van zonnepanelen op een historisch laag niveau ligt: waar in 2006 de prijs per Wattpiek gemiddeld op €4,80 lag, is dat nu nog maar €1,89.

Overweeg je om te wachten tot de prijzen nog verder dalen? De verwachting is dat de prijsdaling niet zo sterk zal zijn als de afgelopen jaren. Bovendien zal de elektriciteitsprijs waarschijnlijk alleen maar stijgen. Des te langer je wacht, des te langer het duurt voordat je begint met besparen!

5. Steeds meer soorten zonnepanelen

Tot een paar jaar geleden was er weinig keuze in het type zonnepaneel dat je kon kiezen: de bekende blauwe zonnecellen met zilveren omlijsting waren de standaard. Veel mensen vinden het uiterlijk van zonnepanelen ook belangrijk. Inmiddels zijn zonnepanelen in steeds meer maten en kleuren verkrijgbaar en met name de zwarte zonnepanelen winnen aan populariteit. Waar dit type zonnepanelen, zogenaamde ‘monokristallijne’ panelen, eerst nog een lager rendement hadden, zijn deze inmiddels bijna op hetzelfde niveau als de blauwe ‘polykristallijne’ panelen. Het is tegenwoordig zelfs al mogelijk om te kiezen voor dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen.

Kortom: reden genoeg om te kiezen voor zonnepanelen!

Geen reacties // Reageer