Tips voor senioren om langer thuis te kunnen blijven wonen

Mensen op een hogere leeftijd proberen tegenwoordig zo lang mogelijk om zelfstandig thuis te wonen. Ook indien ze zorg behoeven en ondersteuning nodig hebben. Kruiswerk Achterhoek heeft voor senioren dan ook een paar handige tips die het mogelijk maken om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Volg de woontrend en maak gebruik van lokale netwerken

Het is fijn dat als u weet hoe ouder u word des te dichterbij de zorg is. Daarbij kunt u denken aan mantelzorg of professionele zorg. Vaak spelen een aantal kleinschalige wooninitiatieven hier op in. Wanneer u tijdig verhuisd kan u dat op termijn meer zelfstandigheid opleveren. Gebruik maken van het lokale netwerk kan hier dan ook bij helpen. Informeer tijdig naar nieuwe projecten en luister ook regelmatig naar andere senioren. Maak verder ook gebruik van burenhulp of mantelzorgers, die u kunnen ondersteunen. Denk daarbij aan vervoer, reparatieklussen of gezelschap. Goed op de hoogte zijn van lokale netwerken kan een hoop voordelen bieden.

Schakel de hulp van een thuishulp in

Wanneer u ouder word, word u vaak ook beperkter in uw fysieke gesteldheid. Dan heeft u niet altijd de mogelijkheid om al uw eigen huishoudelijke taken meer uit te voeren. Schakel daarvoor huishoudelijke hulp in, die u een hoop taken uit de handen kunt nemen. De huishoudelijke hulp zorgt ervoor dat het huis elke week schoon gemaakt wordt en kan u ook helpen met andere kleine bezigheden. Zo kunnen bijvoorbeeld ook de wekelijkse boodschappen voor u gedaan worden en helpt de hulp u bij het aankleden en wassen. Zo hoeft uzelf geen grote lichamelijke inspanning te verrichten wat ten koste van de gezondheid kan gaan.

Regel de vertegenwoordiging

Het is belangrijk om zaken te regelen waarbij u zelf niet meer voor uw eigen belangen op kunt komen. Bijvoorbeeld voor een financiële volmacht, waarvoor u naar de bank gaat. Met een testament, dat u aanmaakt bij de notaris, legt u vast wie u vertegenwoordigt wat betreft zorg en welzijn. Zo heeft u zelf zo lang mogelijk de regie over het leven dat u wil leiden.

Blijf op de hoogte van de digitale ontwikkelingen

Tegenwoordig gaan dienstverleningen veel vaker digitaal dan ouderwets via de papieren handel. In de meeste gemeenten kunt u veelal alleen nog maar online afspraken maken, staat informatie over het openbaar vervoer op internet en maken huisartsen gebruik van e-consults. Ook verschijnen er op de smartphones en tablets meer apps en digitale hulpmiddelen, die helpen bij het langer leven als zelfstandige. Het is dan ook handig om een seniorencursus voor beginners met het werken met apps en tablets te volgen. Deze worden veelal in de gemeentes wel aangeboden aan senioren.

Blijf in beweging en hou sociale contacten

Het regelmatig bewegen zorgt voor het vertragen van het verouderingsproces. Daarnaast krijgt u minder snel last van pijntjes en andere kwalen. Fietsen, wandelen, oefeningen doen in het fitnesscentrum, het draagt allemaal bij aan een vitale gezondheid. Vaak bieden gemeentes ook sportactiviteiten aan voor ouderen tegen een gereduceerd tarief. Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk kleine klusjes zelf te doen zo lang het kan. Denk daarbij aan boodschappen doen, een brief op de bus doen, was ophangen en nog tal van dat soort klusjes. Samen sporten is ook nog eens gezellig voor de sociale contacten. Sociale contacten dragen er aan bij dat ouderen zich gelukkiger voelen en ook langer gezond blijven. Door sociale contacten te onderhouden voorkom je eenzaamheid. Beweging en sociale contacten zijn dan ook belangrijke zaken voor ouderen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Geen reacties // Reageer