Je woning houden na de scheiding? Zo regel je dat!

scheidingsprofs_wonenblogEr zijn weinig dingen zo ingrijpend als een scheiding. Alles komt immers op zijn kop te staan: niet alleen je relatie is opgehouden te bestaan, maar je krijgt ook te maken met heel veel veranderingen. Eén van de eerste dingen waar over nagedacht wordt – zelfs nog voordat er uitgesproken is dat een scheiding misschien onvermijdelijk is – is de woning. Want kun je je woning wel blijven houden wanneer je gaat scheiden? En hoe regel je dat je in je woning kunt blijven wonen?

Inkomen geeft de doorslag

Helaas is het niet mogelijk om meteen een eenduidig antwoord op de eerste vraag te geven. Of je de woning kunt blijven houden na een scheiding, is namelijk afhankelijk van je inkomsten.

Heb je een huurwoning, dan is het mogelijk het huurcontract op jouw naam te zetten. Heb je echter een koopwoning, dan is het belangrijk dat de hypotheekverstrekker hieraan mee wilt werken. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden m.b.t het huis en de hypotheek. Heeft je woning overwaarde, dan moet je je ex-partner uitkopen – je moet dan een uitkoopsom betalen voor zijn of haar deel van de waarde van de woning.

Het uitkopen van je ex-partner

Je kunt alleen je ex-partner uitkopen wanneer je over voldoende financiële middelen beschikt om alleen de hypotheek te kunnen betalen. Dit kan op doordat je over genoeg eigen geld beschikt, door de bestaande hypotheek te verhogen of door een nieuwe hypotheek af te sluiten die alleen op jouw naam staat.

Is dit het geval, dan zijn dit de stappen die je moet ondernemen om je ex-partner uit te kopen:

  1. Bepaal de verkoopprijs van het huis.
  2. Trek de waarde van de hypotheek van dit bedrag af – dit is de overwaarde. Is je woning minder waard? Dan is er sprake van onderwaarde.
  3. De helft van de overwaarde moet betaald worden aan de vertrekkende partner. In het geval van onderwaarde moet de helft hiervan juist betaald worden aan de partner die in de woning blijft wonen.

Voordeel: wanneer één van de partners in de woning blijft wonen, hoeft er geen overdrachtsbelasting te worden betaald.

Help, mijn ex-partner werkt niet mee

Uiteraard zijn er ook situaties waarin het lastiger is om de woning te houden. Niet alleen financiële aspecten spelen een rol, maar ook moet je partner hieraan mee willen werken. Wanneer jullie beiden je zinnen op de woning hebben gezet, moeten jullie er samen aan uitkomen wie er uiteindelijk kan blijven wonen.

Heb je hiermee te maken, dan is het verstandig om een vorm van scheidingsbemiddeling in te schakelen. Een mediator kan jullie namelijk helpen om met elkaar in gesprek te gaan en adviseert jullie over het maken van goede afspraken. In veel gevallen kan hiermee het inschakelen van een advocaat voorkomen.

Houd er rekening mee, dat als maar één van jullie de woning kan betalen, de ander niet kan voorkomen dat zijn of haar ex-partner de woning overneemt.

Inboedel en opstal – wie krijgt wat?

Een ander gevolg van een scheiding is dat de inboedel verdeeld moet worden. Dit dient altijd evenredig te gebeuren, zodat beide partners uiteindelijk spullen hebben van (ongeveer) gelijke waarde. Uiteraard kijk je hierbij wel naar persoonlijke bezittingen, erfstukken en andere zaken met een grote emotionele waarde, zoals bijvoorbeeld verzamelingen.

De verdeling van de inboedel moet vastgelegd worden in het echtscheidingsconvenant, zodat de rechter kan beoordelen of jullie een eerlijke verdeling hebben gemaakt.

Let op: spullen die vast aan of in het huis zitten, zoals bijvoorbeeld de inbouwkeuken, vallen niet onder de inboedel en blijven daarom achter in het huis. Deze opstal, zoals het genoemd wordt, kan niet verdeeld worden.

De woning houden: altijd een verstandige keuze

In sommige gevallen is het niet mogelijk dat één van de partners in de woning blijft wonen en moet het verkocht worden. Dit is jammer, want hiermee zijn jullie altijd duurder uit. Het is dan ook verstandig om te kijken of het aanhouden van de woning door één van jullie twee toch mogelijk is. Win bijvoorbeeld advies in bij verschillende hypotheekverstrekkers om te zien of er een optie is waar jullie nog niet aan gedacht hebben.

Hebben jullie samen thuiswonende kinderen, dan is het vaak prettig dat zij niet hoeven te verhuizen en op hun vertrouwde plek kunnen blijven wonen. Laat dit belang dan ook zeker meespelen wanneer je bij een scheiding kijkt naar wat er met de woning moet gebeuren.

Geen reacties // Reageer