Een stofzuiger kopen, waar let je op?

wonen.stofzuigerMoest je nog niet zo lang geleden toch echt naar de speciaalzaak, tegenwoordig kun je een stofzuiger zelfs kopen in de supermarkt. Deze stofzuigers zijn meestal voorzien van een klein prijsje in de hoop dat de consument hem naast de gewone boodschappen in het winkelwagentje legt. Ben je op zoek naar een stofzuiger, dan kan dit het model van je keuze zijn. Heb je jezelf echter niet goed georiënteerd, dan ligt een miskoop op de loer. Een stofzuiger moet namelijk passen bij je persoonlijke situatie. Zo zijn er stofzuigers voor lange mensen, voor huishoudens met veel dieren en modellen die speciaal geschikt zijn voor harde vloeren. Bedenk voor de aankoop wat voor uitvoering je precies nodig hebt. Moet je regelmatig de trap op en af, kies dan een licht of snoerloos exemplaar. Zijn er gezinsleden met astma of een allergie, kies dan voor een stofzuiger met een HEPA-filter. Houd ook je budget in de gaten. Vraag indien nodig om advies, maar laat je niet verleiden tot een onverantwoord dure aankoop.

Een stofzuiger zonder zak

De stofzuiger zonder zak is een prachtige uitvinding. Moet je regelmatig stofzuigen en zie je op tegen de aankoop van dure stofzuigerzakken, dan is dit de oplossing. De stofbak klik je eenvoudig los en leeg je in de prullenbak of afvalcontainer. Een stofzuiger zonder zak is net als de sledestofzuiger te koop in diverse prijsklassen en modellen. Ben je op zoek naar een zakloze stofzuiger, dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Het reinigen van de stofbak wijst zich meestal vanzelf, maar vaak zijn er ook nog andere onderdelen zoals filters die moeten worden schoongemaakt. Soms kan dit onder de kraan, maar dit mag niet altijd. Als het filter verzadigd is en niet gereinigd kan worden, dan moet er een nieuw filter gekocht worden. Een stofzuiger zonder zak is voor de meeste huishoudens een prima aankoop. Ben je echter astmatisch of zijn er huisgenoten met een allergie, koop dan een stofzuiger met een stofzak en een HEPA-filter. Bij het legen van de stofbak komt er namelijk altijd een flinke wolk stof vrij. Dit is nu eenmaal niet te voorkomen.

Dieren in je huis

Een hond of kat in je huis is supergezellig. Niets zo fijn als een huisdier dat je staat op te wachten als je thuiskomt. Honden en katten verliezen echter haren. Bij andere huisdieren kan het gaan om veren, bodemstrooisel, stukjes stro of hooi en/of etensresten. Ben je in het bezit van een huisdier, koop dan een grote stofzuiger met zak en een turbo-borstel. Tijdens het stofzuigen raapt de borstel vuil en haren eenvoudig op waarna deze direct worden opgezogen. Het type vloer in je woning is echter ook van belang. Tapijt, kleedjes en matten gaan prima samen met een turboborstel. Kies bij harde vloeren echter een uitvoering met een parketborstel. Stoffen meubels kun je eenvoudig haarvrij maken met behulp van een handturboborstel.

Een robotstofzuiger

We moeten er nog een beetje aan wennen, maar de stofzuiger robot wordt steeds vaker aangeschaft. Dit kleine model is in het bijzonder geschikt voor mensen die niet zo vaak thuis zijn. Gladde vloeren en een strakke inrichting zonder al teveel snuisterijen zorgen ervoor dat de stofzuiger robot eenvoudig zijn weg kan vinden. Ben je van plan om een robotstofzuiger aan te schaffen, dan zijn er enkele dingen waar je op kunt letten. In de eerste plaats zijn er grote verschillen in prijs. Kies je voor een zelfdenkende stofzuiger robot die stof kan signaleren dan betaal je het tienvoudige van basismodel. Een voordelige robotstofzuiger is meer voor erbij en verwijdert het ergste vuil. Stofzuigen met een gewone stofzuiger is dan veel minder vaak nodig. De meeste robotstofzuigers werken op een oplaadbare batterij en zijn eenvoudig vooraf te programmeren. Op deze manier kom je altijd thuis in een stofvrij huis. Is dit voor jou niet genoeg? Dan is het leuk om te weten dat er ook een tafelzuiger bestaat.

Andere modellen stofzuigers

Naast de gewone sledestofzuigers met snoer zijn er nog tal van andere modellen te koop. De oplaadbare handstofzuiger is voor veel mensen een goede keuze. Deze uitvoering neemt namelijk weinig ruimte in, heeft geen snoer en kan na gebruik eenvoudig worden weggezet of weggehangen in het ‘laadstation’. De meeste handstofzuigers doen ook dienst als kruimelzuiger. Ben je van plan om dit type aan te schaffen, bedenk dan hoelang je gemiddeld bezig bent met stofzuigen. Het type accu/batterij en de te verwachten gebruiksduur daarvan zal dan de doorslag geven. Handstofzuigers zijn er ook voor gezinnen met huisdieren of voor mensen met een allergie.

Klein en draagbaar

Moet je veel trappen op en af, of heb je gewoon de kracht niet om een zwaar apparaat met je mee te dragen, kies dan voor een compact en licht exemplaar. Een kleine stofzuiger wordt meestal gekocht voor de bovenverdieping, voor het zuigen van traptredes of een schoonmaakbeurt op zolder. Een compact model of handstofzuiger is ook heel handig om de binnenkant van de auto stofvrij te maken. Ben je op zoek naar een klein, compact en vooral draagbaar model dan is het fijn als je deze in een winkel kunt zien en vastpakken. Omdat je van plan bent om dit model veel met je mee te nemen is het belangrijk dat hij niet te zwaar is. Ook de draaggreep moet lekker in de hand liggen. Een stofzuiger zonder snoer kan heel prettig zijn, deze zijn in verschillende modellen te koop.

Een speciale stofzuiger voor de mensen met een allergie

Heb je last van een stof- en of pollenallergie, dan weet je wat er allemaal nodig is om je huis echt stofvrij te krijgen en te houden. De stofzuiger gebruik je dan niet alleen voor je vloer, maar ook voor je matras, de gordijnen en accessoires zoals kussens. Stofzuigers voor mensen met een allergie hebben meestal een stofzuigerzak. De reden hiervoor is eenvoudig. Een volle stofzuigerzak vouw je eenvoudig dicht en kun je daarna zonder stofwolk in de afvalcontainer gooien. Het legen van een stofbak brengt meer risico met zich mee. Een stofzuiger voor mensen met een allergie is voorzien van een HEPA-filter. Deze filter zorgt ervoor dat uitgeblazen lucht weinig of geen stof- en/of pollen meer bevat. HEPA-filters zijn voorzien van een nummer. Hoe hoger het nummer, des te beter de stofdeeltjes worden vastgehouden. Kies bij ernstig astma voor een stofzuiger met een HEPA-filter 13 of 14.

Tot slot

De laatste tijd is er door wijzigingen in de eisen van de Europese Unie veel veranderd in de productie van stofzuigers. Een stofzuiger moet nu energiezuinig zijn. Telde voorheen het wattage als het ging om zuigkracht, voor de apparaten van deze tijd is dat geen argument meer. Een model dat nu slechts 700 watt verbruikt heeft vaak een betere zuigkracht dan de vroegere modellen van 1200 watt. Ben je op zoek naar een nieuwe stofzuiger oriënteer je dan goed. Zoek je een model met stofzak, vergelijk dan de prijzen van nieuwe stofzakken en doe daar je voordeel mee. Heb je een groot huis en maak je meters, weet dan dat er stofzuigers bestaan met een snoer van 8 meter of langer. Zit je middenin een verbouwing, huur of koop dan een bouwstofzuiger. Een gewone stofzuiger is namelijk niet geschikt voor het opzuigen van puin en bouwstof en zal dit daarom niet lang volhouden. Op zoek naar een professionele stofzuiger? Kijk dan eens bij de nat-/droogzuigers en gebruik je nieuwe aankoop zowel in huis als in de schuur voor het verwijderen van stof, zand, blad en vocht.

Geen reacties // Reageer