Tips om langer thuis te wonen

Misschien herkent u het wel, u wordt een dagje ouder en mensen om u heen zeggen dat het tijd wordt om elders te gaan wonen. De eerste keer laat u het gesprek langs u heen gaan, maar het gaat na een tijdje toch aan u knagen. Het traplopen wordt wellicht moeilijker en het wordt tijd voor een nieuwe stap. Verhuizen is geen optie. Uw woning aan laten passen, daarentegen wel. Door woningaanpassingen kunt u langer in uw vertrouwde omgeving blijven wonen. Maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden?

Uw woning laten aanpassen

Als u langer thuis wilt blijven wonen, dan kan dat. Er kunnen immers woningaanpassingen verricht worden, zodat u zelfstandig kunt blijven wonen. Ook traplopen hoeft dan geen probleem meer te zijn. Naar verwachting zullen veel ouderen hun woning laten aanpassen. Door de toenemende vergrijzing en het tekort aan seniorenwoningen zijn ouderen genoodzaakt langer thuis te blijven wonen. Verschillende specialisten kunnen meekijken naar de mogelijkheden. Een ergotherapeut kan samen met u bekijken welke wijzigingen of aanpassingen er noodzakelijk zijn. Een indicatie adviseur kan en een deskundig advies uitbrengen over de beste en goedkoopste voorzieningen. Een breder aanrechtblad in de keuken, een verhoging bij de deur, automatische deuren, een traplift? Dit zijn allemaal mogelijkheden om uw woning toegankelijker te maken voor uzelf en/of uw partner.

De voordelen van een traplift

Een woningaanpassing die vaak wordt toegepast, is het installeren van een traplift. Zie hieronder de voordelen van een traplift.

  • U bent altijd zelfstandig en onafhankelijk geweest. U zou nu hulp moeten vragen bij het traplopen, omdat u een dagje ouder wordt. Dit kunt u voorkomen door een traplift te laten plaatsen. U blijft onafhankelijk!
  • Door het plaatsen van een traplift behoudt u de mobiliteit in uw vertrouwde omgeving.
  • Als u niet goed kunt lopen, kan een trap gevaarlijk zijn. Een traplift biedt veiligheid.
  • Wanneer de trap een hindernis wordt, moet u zichzelf vaak beperkingen opleggen. Met een traplift kunnen beperkingen voorkomen worden.
  • De kosten van een traplift zijn vaak te overzien. Dit gezien de traplift op de trap wordt gemonteerd en er geen verbouwing nodig is, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij een huislift.

Ondersteuning van gemeente

Ouderen die langer thuis willen wonen, kunnen hulp krijgen van de gemeente. De gemeente kan ondersteuning bieden via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De hulp kan bestaan uit bijvoorbeeld dagbesteding, hulp in huis (ADL) of ondersteuning van een mantelzorger. Medische zorg speelt hierin ook een rol. Ouderen kunnen door medische problemen soms niet langer thuis wonen. Dit kan wel wanneer er ondersteuning wordt geboden vanuit de wijkverpleegkundige(n).

Is het thuis blijven wonen verantwoord en zijn de kosten niet hoger dan de opname in een instelling? Dan kunnen ouderen ook langer thuis blijven wonen met een Wlz indicatie (Wet langdurige zorg). ICT kan daarbij een rol spelen. Kleine handelingen zoals het automatisch aan- en uitschakelen van licht, kunnen er ook voor zorgen dat de kwaliteit van leven en wonen wordt verbeterd bij ouderen.

Ouderen kunnen dus wel degelijk langer thuis blijven wonen. Pas deze tips toe in de praktijk en u ervaart het zelf!

Geen reacties // Reageer