Nu verhuizen of in 2016?

Verhuizen in de winter; het is geen ideale situatie, maar soms heb je geen andere keuze. In dit seizoen ga je echter liever niet verbouwen. Dit betekent dat je kiest voor een huis dat nagenoeg af is, maar daar zijn de prijzen vaak ook hoger van. In 2016 is de kans groot dat je meer eigen vermogen moet inleggen, dus misschien wil je dit jaar je hypotheek nog afsluiten.

ha

Als je een huis koopt, heb je aan alleen een hypotheek niet genoeg. Je moet hier altijd eigen vermogen voor inbrengen en dit mag geen lening zijn, ook niet van je ouders. Wel mag je gebruikmaken van een schenking, maar ook hier zit een maximum aan. Hoeveel eigen vermogen je moet inbrengen, hangt uiteindelijk af van de waarde van de woning die je wilt kopen en de maximale hypotheek die je kan lenen.

Meer betalen in 2016

Waar je dit jaar nog 103 procent van de waarde van het huis kunt lenen met een hypotheek, wordt dat volgend jaar 102 procent. Daarbij gaat je eigen inbreng vanaf volgend jaar flink omhoog. Het is daarom altijd verstandig om de maximale hypotheek te berekenen die je aan kunt vragen zodat je meteen kan zien hoe hoog de eigen inbreng precies zal zijn. Nu denk je misschien: maar dan leen ik meer dan het huis kost, dan heb ik toch genoeg? Maar nee, dat is vaak niet het geval. Je hebt aan een huis altijd meer kosten dan alleen de aankoopprijs. Misschien wil je wel een nieuwe keuken of moet het huis geschilderd worden.

Maar dit is niet het enige gevolg van de aangescherpte regels. Sinds 1 juli zijn de leennormen strikter geworden. Het gevolg hiervan is dat je minder mag lenen, wat vooral gevolgen had voor de hypotheken tegen een rentetarief van 3,5 procent. De gemiddelde Nederlander kan nu vijf procent minder lenen, wat inhoud dat je eigen inbreng al verhoogd is.

In 2015 kopen?

Het feit dat je nu al meer zelf moet inbrengen om een huis te kopen, is natuurlijk vervelend. Om verdere stijging te voorkomen, raden wij dan ook aan om toch nog dit jaar te kopen mocht je hiervoor in de gelegenheid zijn. Dit kan je een hoop extra moeite besparen om in korte tijd je spaarpot nog verder aan te vullen.

Geen reacties // Reageer