Kritiek op de Veertig van Vogelaar

Zocht je de lijst met de 40 probleemwijken van Vogelaar? Dit is hem. Hij levert nogal wat kritiek op. De lijst is te kort. Hij is niet evenwichtig, hij is opgesteld op basis van verouderde gegevens… Het gaat om geld he? Dan krijg je dat.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt de lijst niet duidelijk genoeg. Er wordt nu gewerkt een methode die nauwkeuriger kan vaststellen wat precies een probleemwijk is. (Jakkes. Het zal je baan maar zijn…) Volgens onderzoeksbureau Atlas van Gemeenten zijn er 23 wijken waar de problemen minstens zo groot zijn als in de 40 van Vogelaar.

Utrecht is teleurgesteld omdat Hoograven niet op de lijst staat. (De minister benadrukt dat de recente rellen er he-le-maal niets mee te maken hebben dat Ondiep wel op haar lijstje staat.) Enschede is verrast omdat er een wijk op staat waar het juist weer stukken beter gaat, terwijl er een paar andere over het hoofd zijn gezien. En een Leidse krant constateert wat lacherig dat er kennelijk geen probleemwijken in Leiden zijn.

De zuidelijke provincies zijn verbolgen omdat alleen Eindhoven op de lijst voorkomt. En dat begrijp ik wel, vooral van Den Bosch. Daar was het in 2000 én in 2004 helemaal mis. Weet je nog wel? In 2000 werd er in de Graafsewijk een FC Den Bosch-supporter doodgeschoten door de politie, en dat leidde tot hevige rellen. En in 2004 kwam de hele wijk Bartjes in opstand toen een van de inwoners doodleuk op SBS-televisie verkondigde dat hij zich wel eens aan zijn 8-jarige stiefdochter had vergrepen. Hoeveel erger moet het worden voor die wijken op de lijst van Vogelaar mogen te staan?

Lees ook: Vogelaar begint probleemtoernee vandaag in Rotterdam en 'Huurders in probleemwijken moeten ook financieel bijdragen'

Lees ook:Vogelaar begint probleemtoernee vandaag in Rotterdam
Lees ook:En toen waren er toch weer 40 probleemwijken…
Lees ook:Stedelijk verval treft ook veel ‘bloemkoolwijken’
Lees ook:Niet 56, niet 40, maar 30 wijken met acute problemen?
Lees ook:Column: Aanpak probleemwijken verzandt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>