COMING SOON: digitale kunst aan de muur

Het product is nog niet eens daadwerkelijk op de markt en nu lijkt de concurrentiestrijd al losgebarsten. Zowel FRM met FRAMED (versie 2.0) als Electric Objects met EO1 hebben succesvol hun Kickstarter campagne afgesloten in augustus en brengen hun product zeer binnenkort op de markt. Maar wat is nu precies digitale kunst?

 

Toen ik het op internet tegenkwam, was mijn eerste reactie eigenlijk “bestaat dit niet al lang?” Ik kon me gewoonweg niet voorstellen dat in dit digitale tijdperk niemand nog op het idee van digitale kunst op de muur was gekomen. Het digitale fotolijstje staat al op menig dressoir, dus waarom geen iets grotere digitale lijst maar dan aan de wand?

 

Hoe dan ook, hij komt er eindelijk aan. Zowel FRM als Electric Objects zijn een kickstarter project gestart om hun digitale schilderij bij de consument aan de muur te krijgen. Het idee achter deze digitale kunst is natuurlijk heel logisch. Het internet staat immers boordevol digitale kunst dat nu alleen wordt bekeken op computers of telefoons. Daarnaast wil je ook niet altijd tien jaar lang naar hetzelfde schilderij kijken. Met digitale kunst gaat er een wereld aan wanddecoratie open.

 

Nu ben ik geen techneut, maar tussen de twee projecten zitten wel wat belangrijke verschillen die meteen opvallen:

 

1. Looks:

De standaard uitvoeringen van EO1 zijn zwart of wit en hebben daardoor qua uitstraling een hoog iPad-gehalte:

Bron: Kickstarter Bron: Kickstarter

FRAMED biedt twee verschillende maten en werkt standaard met een walnut frame en een zwart kader, waardoor de sfeer wat huiselijker is:

Bron: Kickstarter

 

2. Bediening:

Beiden zijn met de telefoon te bedienen, maar FRAMED biedt ook de mogelijkheid om het met beweging bedienen:

Bron: Kickstarter

 

3. Geluid:

Doordat FRAMED ook speakers heeft, is het ook geschikt om bijvoorbeeld video’s op af te spelen.

 

4. Beschikbare kunst:

Beide concepten geven je de mogelijkheid om eigen foto’s of afbeeldingen van het internet te uploaden naar je digitale lijst. Daarnaast is Electric Objects samenwerkingsverbanden aangegaan met bijvoorbeeld musea en bibliotheken om hun collecties in de digitale lijst te krijgen. Verder heeft Electric Objects een Artist in Residence Program opgezet waarbij kunstenaars werk maken voor Electric Objects.

FRM introduceert een platform waar digitale kunstenaars hun werk kunnen verkopen. Een interessant concept, waarbij ik oprecht benieuwd ben of het aanslaat. Als de kunst origineel en mooi genoeg is, kan ik me voorstellen dat je er graag voor betaalt.

 

Nadeel van EO1 vind ik allereerst dat de stroomvoorziening via een snoer plaatsvindt. Tegenwoordig hebben we al zo ontzettend veel snoeren in huis, het wordt bijna onmogelijk ze nog weg te werken. Door het snoer blijf je ook altijd het gevoel houden dat er een apparaat aan de muur hangt. Bij de filmpjes en foto’s van FRAMED is de ene keer wel en de andere keer geen snoer te zien.

 

Ten slotte geeft Electric Objects specifiek aan dat de software alleen de oriëntatie voor ”portrait” en geen “landscape” ondersteunt. Bij FRAMED heb ik hier niks over kunnen vinden, maar uit hun afbeeldingen vermoed ik dat ook zijn alleen “portrait” ondersteunen.

 

Desalniettemin is het een prachtige ontwikkeling. Ik ben benieuwd wanneer we ze in de eerste huishoudens gaan zien!

 

 

 

 

Lees ook:Kunst!
Lees ook:Crowdfunding voor de über-schattige Mixed Animals
Lees ook:KrOOn One van MOVING OBJECTS
Lees ook:Kritiek op de Veertig van Vogelaar
Lees ook:Hoe trek je een schilderij aan? Vraag ‘t Viktor & Rolf!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>