De voordelen van een vrijstaande houtkachel

Jacobus hoofdafbeelding
Houtkachels zorgen voor de ultieme ervaring als het gaat om warmte en sfeer. Niets overtreft het gevoel van de knusse warmte in combinatie met het knisperen van het houtvuur. Tijdens een koude dagen met de hele familie rond de haard zitten. Dit klinkt als een ideaal plaatje. Het is ook niet zo gek dat vrijstaande houtkachels erg populair zijn. Naast de nostalgische sfeer brengt een kachel nog meer voordelen met zich mee, voor iedere woonsituatie. Wil je weten welke voordelen een houtkachel met zich meebrengt? Lees dan gauw verder.

1. Overal te plaatsen

Een vrijstaande houtkachel staat bekend om zijn flexibele plaatsing. Bijvoorbeeld in de hoek van de woonkamer of tegen de muur. In sommige woningen wordt een houtkachel zelfs in het midden van de woonruimte geplaatst. Je hebt dus voldoende mogelijkheden om de kachel een mooi plekje te geven. Aangezien het plaatsen een gemakkelijke klus is, brengt dit nog een voordeel met zich mee. Namelijk lage installatiekosten. Wanneer de houtkachel eenmaal staat, hoeft er alleen maar een rookkanaal worden gelegd.

2. Zichtbaar pijpmateriaal

Bij een vrijstaande kachel is het pijpmateriaal ‘bijna’ altijd zichtbaar in de woonkamer. In de meeste gevallen wordt het kanaal naar boven getrokken. Dit zorgt voor een nostalgische sfeer van hout stoken. De doorgewinterde stokers onder ons vinden dit een onmisbaar onderdeel bij een vrijstaande houtkachel. Maar ben je niet overtuigd van het idee? Tegenwoordig zijn de meeste houtkachel met een boven –of achter aansluiting te verkrijgen. Kijk bijvoorbeeld naar een Barbas houtkachel.

3. Houtblokken binnen handbereik

Wil je het vuurtje aanwakkeren of brandend houden? Dan is het tijd om wat houtblokjes in de brandkamer te leggen. Buiten heb je de houtopslag onder een afdakje geplaatst. Maar je hebt geen zin om continu heen en weer te lopen. Hier hebben de houtkachelfabrikanten iets op bedacht, namelijk een opslag onderin de haard. Neem bijvoorbeeld een Jacobus houtkachel. Deze kachels zijn verhoogd, zodat je onderin een kleine houtopslag bewaard. Hierdoor heb je de houtblokken altijd binnen handbereik.

4. Goede verspreiding van de warmte

Wanneer het vuur eenmaal op gang is, neem je plaats op de comfortabele bank. Met de voetjes op tafel kijk je hoe de houtblokken veranderen in een groots vuurbeeld. Ondertussen ruik je de overheerlijke houtgeur en voel je de plezierige warmte. Een ideale situatie! Ook hier komt een groot voordeel van de kachel naar voren. Een vrijstaande kachel wordt niet belemmerd door een ombouw of muren. Wat wel bij een inbouwhaard of inzethaard het geval is. Over het algemeen geeft een losstaande kachel sneller warmte af dan een inbouwhaard. Door het zeer hoge rendement van houtkachels is een woonkamer snel op temperatuur. En je bespaart ook nog eens op de stookkosten.

Kortom, een houtkachel heeft genoeg voordelen voor iedere woonsituatie. Kostenbesparend, gemakkelijk te plaatsen en gebruiksvriendelijk. En vergeet de nostalgische sfeer van stoken niet. Wanneer je op zoek bent naar de perfecte haard, is de vrijstaande kachel absoluut een kanshebber.

Geen reacties // Reageer