Het inrichten van de slaapkamer

Per dag brengen we zo’n 8 uur door in de slaapkamer, meer dan in enkele andere kamer van het huis. Desondanks wordt er qua inrichting relatief weinig tijd aan besteed en dat terwijl het zo’n belangrijke ruimte is. Hier geven we je een aantal tips waar je bij de inrichting van je slaapkamer aan kunt denken.

Tip 1: rustige kleuren

Het is niet de bedoeling dat, zodra je je slaapkamer binnentreedt, je plots weer klaarwakker bent. Probeer daarom ver weg te blijven van het regenbooggevoel en ga voor rustige kleuren. Dit kan zowel iets donkerder als juist licht zijn. Hoewel modekleurtjes vaak erg leuk zijn, ben je waarschijnlijk niet van plan om je slaapkamer elk jaar onder handen te nemen. Het is dan ook slim om voor een aantal basiskleuren te gaan bij het selecteren van de vloer, de muren en de meubels. Door middel van leuke accessoires en bedtextiel kun je zo toch elke keer weer een hele andere stijl creëren.

Tip 2: meubels vs. ruimte

Een veel gemaakte fout bij het inrichten van de slaapkamer is het volproppen van deze ruimte met een stoeltje hier, een stoeltje daar, allerlei kleine kastjes en tot slot een veel te grote garderobekast. Soms is het misschien moeilijk om jezelf ervan te weerhouden zo’n leuk kastje te kopen, maar onthoud: ‘less is more’ en dat geldt zeker voor de slaapkamer! Houdt het aantal meubels daarom in balans met de ruimte die je hebt. Te veel meubels en frutsels geven een rommelig gezicht en dit wil je nu juist voorkomen. Zorg voor voldoende bewegingsvrijheid in je slaapkamer en, daar komt hij weer: houd het heerlijk rustig.

Tip 3: Het bed in de spotlight

Een bed is zo veel meer dan een functioneel meubelstuk. Het is het middelpunt van de slaapkamer en een goede mix van comfort en stijl is daarom erg belangrijk. Bij het kiezen van een bed ligt de hoogste prioriteit natuurlijk bij comfort; je wilt tenslotte elke ochtend goed uitgerust en frist wakker kunnen worden. Naast deze gezondheidsfactor wil het oog ook wat en de ideale oplossing ligt dan snel bij boxspring bedden met een stevige, maar luxe, uitstraling. Naast voordelen als optimale ondersteuning en goede ventilatie, kun je bij deze bedden vaak kiezen uit verschillende hoofdborden en stofkleuren. Zo past je bed altijd bij de inrichting van de slaapkamer.

Tip 4: ruim je kamer nou eens op

Als kind heb je het vast regelmatig gehoord en misschien zeg jij het nu dagelijks tegen jouw kind: ruim je kamer nou eens op! En, groot gelijk: een opgeruimde kamer straalt rust uit en dat is toch precies wat je wilt na een drukke dag? Zorg daarom voor genoeg opbergruimte, zodat je niet constant aan het verplaatsen bent, in plaats van opruimen. Spullen die niet in een slaapkamer horen, maar die daar eventjes (maar toch alweer een jaar) zijn weggezet, moeten weg. Op zolder, op het kantoortje of in de schuur is vast nog wel ergens een plekje, toch?

Tip 5: creëer dag en nacht

Ons lichaam reageert sterk op licht en duisternis. Voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine is het dan ook erg belangrijk dat je kamer echt donker is als je gaat, en wilt blijven, slapen. Kies daarom voor verduisterende (rol)gordijnen en verwijder andere lichtbronnen. Digitale klokken, bijvoorbeeld, schijnen soms als een zonnetje en kunnen dus heel goed van invloed zijn op de kwaliteit van jouw slaap.

Als je ’s ochtends opstaat moet je, je slaapkamer goed kunnen verlichten om goed wakker te worden – vooral in de winter. Daarmee bedoel ik niet dat je een aantal Tl-buizen aan het plafond moet hangen, maar dat je diverse lichtbronnen moet hebben waarmee je de intensiteit van het licht goed kunt regelen. Zo kun je ’s avonds een gezellige sfeer creëren en ’s morgens je lichaam op gang brengen en goed zien of je, je sokken niet binnenstebuiten aantrekt.

Dit gastblog is geschreven door Thomas Stanger van Partner Slaapsystemen.

Lees ook:Verhuisstress? Hier 5 tips die dit oplossen
Lees ook:Zo maak je een moodboard – stappenplan!
Lees ook:De interieur kleurentrends van 2015
Lees ook:Het hart van het huis: de woonkeuken
Lees ook:ADV: Slaapkamerinspiratie voor een goede nachtrust

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Het inrichten van de slaapkamer

 1. Lodewijk

  Last but not least, Gordijnen!

  Te donkere gordijnen zorgen ervoor dat eventuele kleuren niet goed uitkomen en te licht is weer vervelend voor de uitslapers onder ons.

  Probeer dus een ideale samenstelling en let hierbij op je verlichting en het plaatsen hiervan. (ook m.b.t. je privacy) lampen diep van de vitrage/gordijnen zorgen voor eventuele doorkijk!

    /   Reply  / 
 2. Raymond

  Klopt!!!!!

  Daarvoor hebben wij ook een website geopend om de mensen te helpen, en zo weer van hun huis thuis te maken.

  http://www.werehome.nl

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>