Wil jij de ideale brievenbus kopen? Lees dan deze tips!

brievenbusKrijg je veel post? Elke week wel een paar pakketjes? Of ben jij juist iemand die maar een paar keer in de maand een envelop in de bus heeft liggen? Hoe het ook is, een brievenbus heb je altijd nodig. Toch is het ene exemplaar het andere niet. Ga je een brievenbus kopen, dan zijn er enkele punten waar je rekening mee moet houden. Het eerste punt spreekt voor zich: de hoeveelheid post die je normaal gesproken ontvangt is van belang. Alle brieven moeten immers wel in de bus passen. In de tweede plaats moet het aantal pakketjes dat je bestelt, meewegen in je keuze. Brievenbussen zijn namelijk in meer of mindere mate geschikt voor pakketpost. Bij een goede keuze hoef je niet altijd thuis te zijn als de bezorger langskomt. Tenslotte past niet elke bus bij elke woning. In sommige portieken kunnen alleen kleine bussen aan de wand worden gehangen, terwijl huizen met een lange oprit juist beter een grotere staande bus aan de weg kunnen plaatsen. Elke brievenbus moet aan bepaalde wettelijke criteria voldoen. Die zetten we hier eerst even op een rijtje. Daarna volgen enkele tips die je zullen helpen met het kiezen van jouw ideale brievenbus. Dat kun je ook prima online doen, bijvoorbeeld bij brievenbus-verkoper.nl.

Wettelijke eisen voor een brievenbus

Een brievenbus moet aan een aantal wettelijk vastgelegde criteria voldoen. Zo moet de inwerpopening van de brievenbus groot genoeg zijn. De minimale opening is 26,5 cm lang en 3,2 cm hoog. Ook mag de opening niet te laag of te hoog zitten, dus je moet ervoor zorgen dat de afstand tot de grond niet minder dan 60 cm en niet meer dan 180 cm bedraagt. Ten tweede moet de bewaarruimte achter de opening niet te snel vol komen te zitten. Minimaal is deze ruimte 15 cm diep, 38 cm hoog en 27 cm breed. Een brievenbus mag daarnaast niet meer dan 10 meter van de openbare weg verwijderd zijn. Heb je een lange oprit of een ruime voortuin en is de afstand van jouw voordeur tot de weg te groot? Kies dan voor een brievenbus die je (veel) dichter bij de weg kunt plaatsen. Zo ben je ervan verzekerd dat jij je post nu en in de toekomst gewoon kunt blijven ontvangen.

De basics: een kleine wandbrievenbus

De meeste mensen krijgen normaal gesproken een niet al te grote hoeveelheid briefpost. Een eenvoudige, kleine wandbrievenbus is dan de meest geschikte optie. Ze zijn verkrijgbaar in kunststof, aluminium of andere metaalsoorten. De inwerpopening kan bij deze modellen op twee plaatsen zitten: aan de bovenkant of bovenaan de voorkant. Zit de opening bovenaan de voorkant? Dan kunnen grotere pakketjes vaak niet in de smalle bus gestopt worden. Voordeel is echter dat de inhoud minder eenvoudig via de opening kan worden bereikt. Daarom kun je een dergelijk model overwegen als jij je zorgen maakt om de veiligheid van jouw post. Ben je van plan met enige regelmaat pakjes te bestellen? Een opening aan de bovenkant is dan het beste idee. Daarnaast bestaat er nog een ander veelvoorkomend model voor kleinere wandbrievenbussen. Deze hebben geen rechthoekig formaat, maar zijn juist in de hoogterichting gekromd. Esthetisch gezien kan dit je meer aanspreken dan zo’n gewone bak. Ook hier geldt echter dat pakketjes en grotere poststukken er soms moeilijk of helemaal niet in passen. Houd hier dus rekening mee. Al deze kleinere brievenbussen hoeven trouwens niet per se aan de muur van het huis gehangen te worden. Er bestaan namelijk speciale brievenbuspalen. Daarmee kun je ze langs de openbare weg zetten als je daartoe verplicht bent. Handig! Dan hoef je niet meteen een omvangrijke (en vaak ook duurdere) staande brievenbus neer te zetten.

Een brievenbus voor pakketten

We leven in een tijd dat er geleidelijk minder en minder brieven verstuurd worden. Het aantal pakketten dat op een dag bezorgd wordt, neemt elk jaar echter sterk toe. De kans is groot dat ook jij met regelmaat een pakketje bestelt en laat afleveren op een tijdstip dat je niet thuis bent. Je kunt dan het beste een wat ruimere brievenbus kopen. Veelvoorkomend is de bekende groene kunststof “bak”, waarvan vaak niet alleen de inwerpopening, maar gewoon de hele bovenkant onder het deksel wordt opengelaten. Alleen niet iedereen vindt dit mooi. Ook is je post minder afgeschermd. Ben je op zoek naar comfort en veiligheid? Dan volstaan gelukkig ook gewoon de grotere wandbrievenbussen met een opening aan de bovenkant. De meeste pakketten passen daar gemakkelijk in. Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenoemde dubbele brievenbus. Deze bussen hebben aparte ruimtes voor brieven en pakketten. Ideaal dus als je ervan houdt dat alles netjes geordend is. Een voordeel van dubbele compartimenten is ook dat je geen risico meer loopt dat een groot pakket je brieven in een verkreukte prop onderin de bus duwt. Ook is het aparte vak voor pakketten erg ruim. Je bestellingen kunnen dus veel minder snel beschadigd raken dan wanneer ze door een nauwe opening zouden gaan.

Een staande brievenbus

Moet je een brievenbus aan de openbare weg zetten? Of heb je de ruimte en vind je het er gewoon een stuk aantrekkelijker uitzien? Zoals eerder gezegd kun je dan een wandbrievenbus aan een paal bevestigen. Er is echter ook een scala aan staande bussen verkrijgbaar die zowel qua inhoud als qua uitstraling sterk verschillen van hun kleinere broertjes. Hoeveel brieven of pakketten je ook krijgt, op deze manier ben je erop berekend! Staande brievenbussen zijn verkrijgbaar met enkele en dubbele ruimtes. Sommige zijn brandveilig, andere hebben weer een antidiefstalsysteem. Als materiaal wordt vaak roestvrij staal gebruikt. Stevige jongens, dus. Voor wie ervan houdt, zijn er natuurlijk ook de groene kolombrievenbussen. Deze bekende gietaluminium bussen in Engelse stijl hebben een klassieke uitstraling en kunnen erg mooi staan als je een wat oudere woning hebt. Natuurlijk zijn er nog veel meer modellen en uitvoeringen op de markt. Het staat echter vast dat er voor iedereen wel een brievenbus te vinden is die perfect past bij zijn of haar wensen en levensstijl. Je bent nu voldoende geïnformeerd om op zelf zoek te gaan. Die ene ideale brievenbus kopen die aan al jouw eisen voldoet: je bent er een stap dichterbij!

Geen reacties // Reageer