Wat is ervoor nodig om te bereken wat je maximaal kunt lenen voor je nieuwe droomhuis?

balkondakkapelHeb jij je nieuwe droomhuis gevonden en ben je benieuwd hoeveel je maximaal kunt lenen voor je nieuwe woning? Dat je zelf kan zoeken naar een huis wist je waarschijnlijk al, maar wist je dat je ook zelf je hypotheek kan afsluiten? Voordat je dit doet, is het handig om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Welke gegevens er precies nodig zijn en waarom die gevraagd worden leggen we in dit artikel uit.

Jullie gezamenlijke inkomen

Wat je kunt lenen voor je huis, hangt voor een groot deel af van hoeveel je verdient. Ga je samen met je partner een huis kopen, dan kunnen beide inkomens meegenomen worden bij de berekening.

Heb je een vast of een tijdelijk contract? Ook daar wordt naar gekeken. Bij een vast contract wordt meestal het volledige inkomen meegenomen. Maar ook als jullie allebei een tijdelijk contract hebben, zijn er mogelijkheden. Wat jullie dan maximaal kunnen lenen, hangt mede af van hoe lang jullie in dienst zijn en of jullie een intentieverklaring hebben vanuit je werkgever.

Verder wordt er gevraagd of jij en je partner binnen 10 jaar met pensioen gaan. Door hier nu al naar te kijken weet je zeker dat je je hypotheek ook kan betalen als je met pensioen bent.

Heb je leningen?

Bij het bepalen van de maximale hypotheek wordt er naast het inkomen ook gekeken naar leningen. Daarom wordt er gevraagd of jij en je partner leningen hebben of alimentatie betalen.

Onder leningen wordt bijvoorbeeld verstaan je studieschuld, maar ook je leasecontract, je creditcardlimiet en het bedrag dat je rood mag staan op je bankrekening. Heb je aankopen gedaan op afbetaling? Ook dit wordt gezien als een lening. Als je deze leningen kunt aflossen voordat je een hypotheek afsluit, hoef je ze niet mee te nemen bij de berekening.

De invloed van rente

Uiteraard is het rentepercentage van grote invloed op hoeveel je kunt lenen. Als de rente laag is – wat nu het geval is – kun je meestal meer lenen.

Als je kiest voor een renteperiode die korter is dan 10 jaar, wordt er niet gerekend met de hypotheekrente maar met de wettelijke toetsrente. Dit kan betekenen dat je bij een rentevaste periode korter dan 10 jaar minder kunt lenen dan bij een rentevastperiode van 10 jaar of langer.

De marktwaarde van je huis

Tot slot speelt de marktwaarde van je woning natuurlijk een rol bij het bereken van je hypotheek. Om dat huis draait het immers. Wat de waarde is van een bestaande woning is, wordt bepaald door middel van taxatie. Hiervoor kun je bij de taxatieservice van MoneYou terecht. De taxateur kan eventueel rekening houden met de waarde na een verbouwing.

De marktwaarde van een nieuwbouwwoning wordt anders bepaald. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de koop-/aanneemsom en het meerwerk.

Dit jaar kun je maximaal 101% van de waarde van de woning lenen. Volgend jaar is dat 100%. Dit betekent dat je in 2017 nog een procent extra kunt lenen, zodat je zelf minder eigen geld hoeft in te brengen.

Geen reacties // Reageer