Ken je klassiekers #11: Le Corbusier’s LC1

Wederom een stukje design van het trio Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand. Want ja, meerdere designklassiekers mogen zij op hun naam zetten. De fauteuil à dossier basculant, ofwel de LC1, is niet meer weg te denken uit de designgeschiedenis.

Beeldcitaat: http://cassina.com/en/collection/chairs/lc1

 

Een rationele structuur en een tijdloos design zijn typerend voor Le Corbusier’s ontwerpen. Maar bij deze stoel is ook gedacht aan comfort. Zo kan de rug van de stoel worden ingesteld in verschillende posities voor een goede ondersteuning. Dit mechanisme werd extra benadrukt door de manier waarop het mechanisme te zien is in de stoel.

Beeldcitaat: http://cassina.com/en/collection/chairs/lc1

 

De productie van de stoel is in verschillende handen geweest, met kleine variaties in uitvoeringen, maar hij wordt sinds 1965 geproduceerd door Cassina. Er zijn drie versies van de stoel beschikbaar: het model te zien op de Salon d’Automne in 1929, het model ontworpen in 1928 voor Villa Church en het model van de Union des Artistes Modernes in 1930. Daarnaast is er ook een versie voor buiten beschikbaar.

 

 

Bronnen: http://cassina.com/ en www.design-museum.de

 

Lees ook:Ken je klassiekers #10: Le Corbusier’s LC4
Lees ook:Ken je klassiekers #5 – Roodblauwe stoel van Gerrit Rietveld
Lees ook:Ken je klassiekers #7 – Zig Zag van Gerrit Rietveld
Lees ook:Ken je klassiekers #2 – Eames Plastic Armchair
Lees ook:Shining Collection van 8 Seasons Design

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>