Binnenkijken bij… Kim Bergshoeff

Kim Bergshoeff is tekstschrijfster, vertaler en columnist voor Crohniek en Dierenpraktijken. Ze woont samen met vriend Arjo, konijn Pippa en hond Roemer in een arbeidershuisje uit 1904 in Haarlem. “Dit deel van de stad behoorde vroeger niet tot Haarlem maar het dorp Schoten. Hier woonden veel fabrieksarbeiders. Toch woon ik op loopafstand van het centrum en er is hier veel ‘groen’ waar ik lekker met mijn hond kan lopen. Ik loop graag langs de Kloppersingel en over het Bolwerk, de oude stadswallen. ’s Zomers is het er heerlijk groen en in de winter is het een van de eerste plekken waar je kunt schaatsen.”

De tafel, waar ik altijd aan werk, komt van Loods 5 en is gemaakt van hergebruikt teakhout. Ik vind het een leuk idee dat mijn tafel al een leven achter de rug had voordat hij mijn tafel werd. Hij heeft de ideale hoogte om lekker aan te kunnen werken. En hij past mooi bij de kleur van de muur in het eet- en werk gedeelte van het huis: clear leaf van histor. De draaibare stoel is van Ikea en zit heerlijk. De overige stoelen zijn van Kartell en stonden bij mijn ouders op zolder. Er staan daar nog veel meer designschatten, daar hebben mijn ouders echt een neus voor. Maar dat is ook niet zo gek, mijn moeder werkte vroeger voor een modeontwerper en mijn vader was jarenlang etaleur bij de Bijenkorf.

Op de muur zie je een soort ‘collage’ van ons leven, de merklap die is gemaakt ter gelegenheid van de geboorte van mijn vriend, een soort mini-prikbord in een borduurraam met daarop kaarten van de laatste twee steden die we bezocht hebben: Barcelona en Harlingen. In het kleinere borduurraam heeft mijn moeder Arjo en mij gemaakt, Pippa en Roemer hebben ook hun eigen ‘schilderijtje’ en mijn bedrijf ‘Kim in de pen’ heeft er ook één. Er omheen kaarten die ik vanuit de hele wereld heb ontvangen met Postcrossing.

Dit ‘buikkastje’ stond vroeger bij mijn opa en oma van vaderskant in huis. Samen met mijn vader heb ik het geschilderd in ‘mijn’ kleuren: zijdeglans op waterbasis van Histor, de kleuren ‘hop’ (groen) en ‘stads’ (blauw). Vooral de laatste vond ik erg toepasselijk: ik ben een echt stadskind. Het behang erachter is van Eiffinger en combineert mooi de twee kleuren van de twee delen van de huiskamer: clear leaf van Histor in het eet/werkgedeelte en deap Ocean van Flexa in het zitgedeelte. Gelukkig vond mijn vriend het behang gelijk leuk toen ik het liet zien, en niet te meisjesachtig. Een week later zag ik bij de kringloopwinkel precies zo’n wit theepotje. Voor € 1,50 kon ik dat natuurlijk niet laten staan.

Op het kastje staan een keramieken vogeltje dat ik op de Landgoedfair in Mariënwaerdt heb gekocht, een fruitschaal van Ins and Outs in Haarlem en een bronzen beeld van een stokstaartje, gemaakt door Wilma Hoebee. Ik heb het gekregen van mijn ouders toen mijn eerste boek uitkwam in juli 2012.

In het fotolijstje zit ik, op schoot bij mijn oom, op mijn 2e verjaardag. Dat was altijd de enige manier om mij op schoot te krijgen: een boekje pakken. Dan bleef ik net zo lang zitten tot het uit was. Volgens mijn moeder was ‘boek’ ook mijn eerste woord. Of het waar is weet ik niet, maar het zou me niet verbazen.

Deze Eames stoel is mijn trots: ik wilde ‘m al heel lang hebben en heb ‘m zelf bij elkaar gespaard met verjaardagsgeld en het geld dat ik heb verdiend met het geven van bijles aan kinderen en Nederlandse les aan anderstaligen. Ze keken bij Loods 5 wel even vreemd op toen ik aan kwam zetten met een stapel briefjes van € 20,- en € 10,-. Het kussen in de stoel is ook van Loods 5 en heb ik ook in het groen. Die groene is het allereerste wat ik kocht voor ons nieuwe huis. Alleen zo jammer dat Pippa er een sport van heeft gemaakt om de stroken uit het kussen te trekken.

Mijn vriend was bang dat ik na het kussen ons hele interieur bij Loods 5 zou kopen en omdat we op nummer 5 wonen noemde hij ons huis vanaf toen ‘Loodsje 5’.
Op de ramen van de openslaande deuren heb ik stickers geplakt van vogeltjes en kooitjes. Vogeltjes zijn een terugkerend thema in mijn huis. Je vindt ze op mijn favoriete theebeker, stenen vogeltjes in de vensterbank, een ouderwets vogelkooitje op de kast en gelukkig ook vogeltjes in de tuin.

Het kaartenrek is van pt en heb ik van mijn vriend gekregen. Het komt bij Juffie’s Warehouse in de Zijlstraat in Haarlem vandaan. Een hele vrolijke winkel waar ik altijd wel íets koop, al is het maar een stapeltje Flow-kaarten. Vooral van mijn schoonmoeder krijg ik heel vaak een lief kaartje. In het rek kan ik ze allemaal een plekje geven en kan ik eindeloos variëren: alleen maar zwart-wit kaarten er in, of een combinatie maken van blauw-groen tinten, of kaarten er in van al onze vakantiebestemmingen van de afgelopen 5 jaar, of…. Wat het thema nu is? Vogeltjes natuurlijk!

De beer is al 37 jaar oud en kreeg onlangs, toen vriend zijn zwarte band haalde óók een zwarte band om. De blikjes zijn ook van Juffie’s Warehouse. De snoepjes voor Pippa en Roemer zitten er in.

De bank is ‘gewoon’ een 4-zits Klippan van Ikea. Toen we hier gingen wonen, wisten we dat we een hond in huis zouden nemen, en om nou een dure designbank te laten slopen door een pup, dat leek ons niet zo’n goed idee. Mijn ouders hebben er een nieuwe hoes omheen gemaakt van de stof Gunnar (ook van Ikea). Roemer heeft overigens nooit iets aan de bank stuk gemaakt, dat is wel fijn. Jammer genoeg kunnen we dat van Pippa niet zeggen; die heeft op de bank zitten ‘graven’. Gelukkig is er nog wat stof over en kunnen mijn ouders het vast wel repareren.

Op de overloop boven vind je onze ‘hall of fame’. De muur was al knalrood toen we hier kwamen wonen. Dat gaan we waarschijnlijk nog wel veranderen, maar voor nu staat het wel leuk met die felgekleurde lijstjes. Ik moet ‘m trouwens hoognodig weer eens ‘updaten’ want mijn vriendinnen Rosanne en Heleen hangen er nog niet tussen. Met die laatste ben ik druk bezig met het schrijven van een voorstel voor een derde boek. Hopelijk kan ik daar binnenkort meer over vertellen. Houd mijn site in de gaten!

De slaapkamer is een beetje in oosterse sfeer ingericht in de kleuren roze-rood en paars. Veel mensen denken dat dat echt ‘mijn’ kleuren zijn, maar het groen en blauw van beneden zijn juist mijn favoriet. Mijn vriend is gek op paars, vandaar dat we er voor hebben gekozen om de slaapkamer in die tinten in te richten. Ik vind het wel fijn dat hij, net als ik, lekker met kleur durft te spelen en er niet op staat om de muren ‘lekker neutraal wit’ te laten, dat zou niets voor mij zijn.

Het behang is van Eiffinger en het kastje komt van de Schalm, die kringloopwinkel vlak bij ons in de buurt. Samen met vriendin Rosanne heb ik het naar huis gesleept. Het was maar € 12,- dus dat was een buitenkansje. Het was al lila en het roze-rode streepje heb ik er zelf op gezet. Ik had nog wat lak over van het schilderen van de balken. Het lijkt sprekend op het kastje dat beneden staat en de greepjes die er op zitten zijn ook van het kastje van opa en oma: dat had eigenlijk twee greepjes per laatje, maar dat vond ik te druk, dus had ik 3 greepjes over. Dat kwam dus goed van pas toen ik dit kastje vond.

Op het kastje staat mijn kistje met ‘juwelen’ en daarop een deel van mijn verzameling Kimmidolls. Ik heb ook nog een hele grote roze die soms in de vensterbank staat en een heleboel kleintjes. Ik hoop dat ik ook nog eens een grote blauw-groene tegenkom of krijg, die mooi zou staan in de woonkamer.

Kim, ontzettend bedankt voor deze binnenkijker in jullie geweldig leuke huis!

Wil jij meer weten over Kim? Volg dan haar weblog www.kimbergshoeff.wordpress.com of koop het boek dat Kim schreef: Onbeperkt Mindful. Het is verkrijgbaar in de boekhandel en via www.kimindepen.nl. Haar tweede boek, de canon van Haarlem komt in het voorjaar uit.

Lees ook:Keukenhaakje met betekenis
Lees ook:DIY Kastje opknappen (leuk als cadeau!)
Lees ook:Binnenkijken bij… Jildou haar jaren ’30 huis
Lees ook:Binnenkijken bij… Anita (27) in Zeewolde
Lees ook:Wat te doen met souvenirs?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Binnenkijken bij… Kim Bergshoeff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>