Raamdecoratie uitgelicht: jaloezieën en vouwgordijnen

1429-zonneluxEén van de moeilijkste keuzes bij de inrichting van je huis, de raambekleding. In eerste instantie gaat het om je smaak. Wat vind je mooi? Ga je voor strak en modern of heb je een meer rustieke smaak? Ten tweede gaat het om de locatie van het raam. Staat de hele dag de zon op het raam, dan kies je waarschijnlijk voor raambekleding die het zonlicht kan reguleren. Ligt het raam aan de schaduwkant, dan heb je meer aan een directe lichtinval. Daarnaast moet je ook rekening houden met inkijk. Een raam aan een drukke straat is tijdens winteravonden prettiger met een gesloten raamdecoratie. Zit je toch net iets meer op je gemak op de bank.

De voordelen van jaloezieën

Twee populaire raambekledingen zijn jaloezieën en vouwgordijnen. Jaloezieën zijn tijdloos en functioneel. Ze zijn de ideale combinatie van direct en gereguleerd licht. Overdag zorgen de open lamellen voor energie en positiviteit, ’s avonds creëer je een intiemere sfeer met een gereguleerde lichtinval. Helemaal gesloten heb je een echt donkere slaapkamer. Handig voor kleine kinderen die ’s zomers niet kunnen slapen omdat het tot zo laat nog licht is. Het materiaal maakt ze geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of bijkeuken.

Vouwgordijnen – elegant en functioneel

Vouwgordijnen zijn leverbaar in veel verschillende stoffen, van een elegante transparante stof tot een dikke onzichtbare stof. Vanwege de veel verschillende materialen kunnen ze zowel decoratief als ook functioneel zijn. Een mooie transparante stof geeft een gefilterde lichtinval wat zorgt voor een intieme, warme sfeer in je huis. Deze variant kan je gebruiken in combinatie met overgordijnen, zodat je ’s avonds zonder inkijk rustig je krant kan lezen. De dikke stoffen laten geen licht door, deze gordijnen zijn vooral functioneel. Overdag vouw je ze helemaal of half open en bepaal je zelf de hoeveelheid licht in je kamer. Ze zijn voor veel ruimtes geschikt zoals woonkamer, slaapkamer en zelfs voor in de keuken. De uitgebreide keus aan stof en kleur maken dat ze passen elke inrichting en elke sfeer.

Geen reacties // Reageer